Ralph Lauren: Romantický divoký západ

Originalita spojená s klasikou. Modernosť prelínajúca sa s nadčasovosťou. Divoký západ zhmotňujúci romantiku. To sú prirovnania, ktoré vystihujú dámsku kolekciu Jar-Leto 2011 módneho návrhára Ralpha Laurena.
ralph_lauren_1

Štýl je veľmi osobný, nemá nič spoločné s módou. Móda rýchlo zanikne. Štýl je večný.“ Ralph Lauren

 

Počas minuloročnej jesennej módnej udalosti – New York Fashion Week – predviedol Ralph Lauren v dámskej  kolekcii Jar-Leto 2011 modely motivované westernovými príbehmi, prestrelkami v “saloonoch“ a najmä divokým, divokým západom. V sprievode hudby romantických kovbojských filmov v štrnástich minútach defilovali pred hosťami návrhy stelesňujúce štýl západu obohatený luxusom a precíznym detailom.

 

ralph_lauren_3

 

Prehliadke dominovala biela a slonovinová farba, ktoré oživili čipky. Tie dodali inokedy nevýrazným farbám štýl a nádych rustikálnej krásy. Mužskejšie prvky modelov – široké košele –  v kombinácii s tubovými sukňami  a koženými klobúkmi na rozviatych vlasoch modeliek niesli nádych ženskosti. Zmenili tak praktické oblečenie na pôvabnú módu.

 

ralph_lauren_2


I striebro dostalo v rámci kolekcie možnosť zablysnúť sa. Strieborné sukne, blúzky či šaty, ktorých lesk zvýrazňovali detailné strapce, dostali priestor v druhej polovici prehliadky. Metalické prvky boli súčastou mnohých návrhov a strieborná farba akoby pripomínala, že vo westernovom slnku musí každá žena zažiariť. S detailom sa návrhár pohral i na ramenách, a tak niektoré modely vynikli nadýchanými a nazberanými rukávmi.
Spoločenské šaty kolekcie sa tiež niesli v duchu divokého západu dotknutého prepychom. Bohaté svetlé látky vymodelované do dlhých, no ľahkých šiat. Odhalený chrbát či čipkovaný golier ku krku, v páse stiahnuté opaskom. Pripomínajúc skôr bohyňu západu, ako pištoľníčku.

 

ralph_lauren_4


V doplnkoch prevládli hnedé kožené kabelky, ktoré prehliadku niesli pevne v rukách. Široké kožené opasky, ktoré boli súčasťou takmer každého modelu, držali kolekciu pohromade. A kožené sandále jej zas dodali vysokú úroveň.
Touto kolekciou bolo každému zo sveta módy pripomenuté, že i téma, ktorá bola podaná už snáď všetkými spôsobmi, môže byť inovatívna a vytvárať známy, ale originálny a vlastný štýl. Štýl ženy divokého západu, v ktorej sa spája sila, nežnosť a sebavedomie s nádychom romantiky.

 

Foto: R. Lauren


Janka | 22.5.2011, 09:30