Netradičná svadba: S kufrom na sobáš

Tradičná svadba je tradičná. Ale priznajme si, občas sa každá z nás zadíva len tak do prázdna a rozmýšľa, aké to asi je, vydávať sa niekde na pláži alebo len tak na lúke, ako to robievajú holywoodske hviezdy. A prečo nie? Svet je dnes otvorený možnostiam ako nikdy predtým. Chodíme nakupovať do Viedne, na dovolenku na Kanárske ostrovy alebo do Spojených Arabských Emirátov, tak prečo by sme si nemohli povedať áno v Las Vegas či na pláži v Grécku ako vystrihnutej zo zamilovaného filmu?
plaz_7

Exotické miesto sobáša sa stáva čoraz populárnejším. Popustiť uzdu fantázii a vycestovať za hranice však nie je lacný špás. Hlavne, ak ste sa rozhodli zorganizovať hostinu v štýle anglickej kráľovnej a váš zoznam hostí sa nebezpečne približuje k trojcifernému číslu. Ale dokonca ani vtedy nemusíte zvoliť zaužívané svadobné miesta. Obrad sa pokojne môže konať v kaštieli, pod holým nebom, alebo si môžete večnú lásku sľúbiť na zámku celkom ako princezná. Na Bojnickom zámku sa sobáši už celé roky. Toto miesto sa stalo takým populárnym, že sa treba objednať v dostatočnom predstihu a nečudo, že za tieto krásne priestory zaplatíte celkom slušnú sumu. Ak ste z veľkej rodiny, prenajmite si kaštieľ aj s nocľahom.
Medzi tie najluxusnejšie patrí Château Béla, asi 10 kilometrov od maďarských hraníc. Barokový kaštieľ nedávno zrekonštruovali a dnes sa môže pýšiť štyridsiatimi dvomi izbami, ktorých cena sa pohybuje od 100 do 280 eur.

 

plaz_8

Trendom sa stali aj malé romantické svadby. Len najbližšia rodina a pár dobrých priateľov. Takúto svadbu je najlepšie skombinovať s medovými týždňami. V ponuke cestovných kancelárií si môžete vybrať z množstva lákavých destinácií. Ak vám je podľa chuti národ, ktorý sa rád zabáva pri dobrej hudbe, tanci, jedle a víne, tak určite zvoľte Grécko. Pre milovníkov cestovín, kvalitnej kávy a horúceho slnka je Taliansko ako stvorené. Pre temperamentnejších je vhodné napríklad Španielsko a pre večných romantikov zas Francúzsko. Maurícius, Seychely a Maledivy sú pre fanúšikov exotiky. Pozor, na Maledivách váš sobáš bude len symbolický.

Na takúto romantiku sa však musíte poriadne pripraviť niekoľko týždňov predtým. Ak ste sa rozhodli pre sobáš kdekoľvek v zahraničí, potrebujete rodný list, doklad o právnej spôsobilosti, kópie vašich cestovných dokladov a pasov svedkov. Ak ste rozvedené, je potrebný oddávajúci list zo všetkých predchádzajúcich svadieb a k tomu aj rozsudok o rozvode, ak ste vdova, úmrtný list predchádzajúceho partnera a v prípade zmeny mena je tiež potrebné poskytnúť zodpovedajúce dokumenty. Všetky doklady musíte mať preložené do angličtiny a k prekladu je potrebná notársky overená kópia všetkých originálov. Tieto doklady sa zvyčajne posielajú na miestne úrady tej ktorej krajiny približne tri týždne vopred a to v elektronickej podobe.

 

plaz_3

 

Nezabudnite si všetky doklady, samozrejme, zobrať so sebou. A nezabudnite si skontrolovať aj platnosť pasu -  musí byť platný ešte minimálne pol roka od vášho návratu domov. Ako novopečený manželský pár musíte túto tortúru absolvovať aj na našich úradoch. Originál sobášneho listu si dáte preložiť súdnym znalcom, tentoraz do slovenčiny a odovzdáte ho na matrike v mieste vášho trvalého bydliska. K zápisu o uzavretí manželstva potrebujete občiansky preukaz, rodný list, prípadne i doklady o tom, že ste rozvedení, vdovec alebo vdova.

 

plaz_1

 

Nezabudnite urobiť aj kópiu slovenskej verzie sobášneho listu. Originál v cudzom jazyku si môžete nechať na pamiatku a založiť do albumu. Slovenský sobášny list vám vystaví Osobitná matrika v Bratislave.

Jar si už pomaly pohmkáva svoju melódiu, a preto je najvyšší čas rozhodnúť sa, kde sa bude tá vaša svadba odohrávať. Či už doma, alebo v zahraničí, no keď si všetko zariadite v dostatočnom predstihu, môžete si tak svoj svadobný deň vychutnať naplno a bez stresu. A ten na svadbu predsa nepatrí. 


 

Foto: internet

Sa  | 15.4.2011, 12:00