Svadobné šaty vintage z rokov 1930-1940

Svadby sú ako snehové vločky. Každá z nich je iná a jedinečná. Čiastočne je to aj preto, že štýly sa neustále menia a nevesty a ženísi hľadajú niečo odlišné a zároveň originálne.
vintage car
vintage_1940

Ak chcete nežnú a romantickú svadbu, štýl vintage z 30. a 40. rokov minulého storočia môže byť pre vás ten pravý.
Tridsiate roky sa často označujú za „ťažké", pretože finančná kríza doľahla nielen na spojené štáty, ale aj na zvyšok civilizovaného sveta. S ekonomickými problémami sa ľudia stretávali v každej oblasti života, organizácia a príprava svadby nebola výnimkou.

 

vintage1940Ako únik z každodenného života, ktorý sa stával čoraz ťažším, svadobné šaty ponúkali  jednu z mála možností ako sa predviesť v spoločnosti.

Ak chceli mať budúce nevesty  krásne svadobné šaty za málo peňazí, museli byť veľmi kreatívne. Napriek nedostatku peňazí pôsobili svadobné šaty veľmi noblesne. Už vtedy sa ženy riadili heslom - v jednoduchosti je krása. 

Súčasťou svadobných šiat bola odnímateľná vlečka, ktorá pôsobila nielen krásne, ale aj funkčne. Väčší dôraz sa však prikladal doplnkom, ktoré vyzdvihovali ženskosť a osobitý štýl.

Obdobie po druhej svetovej vojne zmenilo celý svet. Žiadny priemysel sa neubránil prídelovému systému a ani výroba svadobných šiat nebola výnimkou. Na výrobu šiat sa využívali ľahko dostupné materiály a v rámci úspory si budúce nevesty požičiavali svadobné šaty medzi sebou. Namiesto tradičných šiat s dĺžkou až po zem sa začali preferovať kratšie strihy.

 

vintage_1940_2

Nie každá nevesta sa vydávala v bielom. Neraz ju vystriedala béžová či krémová. Najobľúbenejšou a zároveň najviac používanou látkou bol satén. Nevesty sa v ňom cítili nielen žensky, ale aj pohodlne. 

 

vintage_1940_4

 

Pri svadobnej torte platilo - čím väčšia, tým lepšia. Trojposchodové torty v tvare hudobného nástroja neboli ničím výnimočným.

Svadobné pozvánky sa zdobili tiež obrázkami s tematikou hudobných nástrojov - saxofón, basa alebo trumpeta, honosne pôsobila aj fľaša vína, cez ktorú bol prehodený perleťový náhrdelník.

 

vintage_svadba


Štyridsiatym rokom dominoval jazz a blues. Vintage atmosféru navodia piesne od Franka Sinatru či Louisa Armstronga.

Foto: thevintageweddingdresscompany.com, internet

Veronika  | 22.4.2011, 10:15