Netradične tradičná - svadobná torta zo Skalice

Všetky vieme, že okrem chuťových pohárikov musí torta lahodiť najmä našim očiam. Dlhé hodiny dokážeme listovať v katalógoch, kým nás očarí tá pravá. Či už bude čokoládová, vanilková alebo malinová, musí byť na prvý pohľad hlavne dokonalá! Krásnych tort sú milióny. Veď cukrári nad nimi strávia kopu času, aby im na vyzdobenom stole neodolal žiadny hosť. Ak vám tieto krásne svadobné torty v mysli evokujú len kilá krému na lahodnom piškótovom ceste, dozviete sa viac.
skalicka_torta_titulka

Podľa viedenského vzoru sa v Skalici už v druhej polovici 19. storočia objavila chrumkavá sladkosť s trvanlivosťou niekoľkých dní. Keďže svadby v tých časoch trvali týždeň, cukrárky museli zvykom prispôsobiť aj torty. Tak vznikla krehká, vznešená a svetovo preslávená skalická torta. Na Slovensku však o nej dnes mnohé ani len netušia.

 

slalicka_torta_1


Už náročnosťou na prípravu si skalická torta získala svoje renomé. Krehkým a trvanlivým cestom ju môžeme prirovnať k skalickému trdelníku. Aj ingrediencie na jej prípravu sú podobné. Cesto sa skladá: z vlašských orechov, vajíčok, práškového cukru, masla a hladkej múky. Toto, ale tajný recept nie je... No šikovnej vareške, ktorá sa náhodou podujme tejto ťažkej úlohy, držíme palce. PS: Vyzbroj sa dávkou trpezlivosti.

 

skalicka_torta_4


Výroba jednotlivých „korpusov“ torty je totižto časovo náročná a okrem toho aj samotná výzdoba vyžaduje pevnú ruku. Torta je vystavaná z desiatok krehkých trojuholníkov, ktoré sa navrstvujú na seba. Predtým sa však cesto musí ešte nalepiť po obvode trojuholníkových dutých foriem, v ktorých sa suší niekoľko minút. Opatrne sa potom vyklopí a zdobí perníkovou technikou. Z týchto krehkých „sušienok“ (trojuholník s rozmermi cca 10x10x10cm a hrúbkou 2cm) sa skladá kôš, dozdobený stuhami a kvetinami. Košíky sa vrstvia jeden na druhý, a tak vytvárajú tortu vysokú približne jeden meter.

 

skalicka_torta_2


Pri ozdobovaní v minulosti platili farebné pravidlá, ktoré cukrárky museli dodržiavať. V ružovom tóne sa niesla torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, v modrom ak išlo o dar z rodiny ženícha. Bielymi odtieňmi bola torta vyzdobená vtedy, ak ju daroval novomanželom ktokoľvek. Na farebných pravidlách, dnes už nezáleží, smelo si tak vyberte tie svoje a netradičnou tortou určite zaujmete.

 

Foto: internet

Simona  | 1.6.2011, 14:30