Chanel: Symfónia pre všetky zmysly

Karl Lagerfeld, návrhár módneho domu Chanel, tvrdí, že k nemu nápady na modely prichádzajú v snoch. Pre jar a leto tohto roku vysníval sen silnej, nezávislej ženy, sebavedome kráčajúcej oproti svojej budúcnosti.
screenachaneljpgshot20110404at72458pm

Sen motivovaný ženami, ktorých základnú esenciu zmyselnosti pretavil do formy z textílie, farby a architektúry. Sen motivovaný ženami ako topmodelky Freja Beha a Stella Tennant, módna návrhárka a modelka Inés de la Fressange, ale najmä ženami ako francúzska herečka Delphine Seyrig a jej postava vo filme Posledný rok v Marienbad (L'année derniere a Marienbad). Pre tento film totiž navrhovala kostýmy sama Coco Chanel a vybrané modely z neho našli svoje miesto na októbrovej prehliadke kolekcie Spring-Summer 2011 Ready-to-Wear Collection. Tu Lagerfeld predstavil desiatky modelov a módnych vízií nabitých ženskosťou.

 

chanel3_velka


Napriek pastelovým odtieňom tvídových sák, ktoré už k slávnemu návrhárovi akosi patria, sa však prehliadkou nemihla žiadna nostalgia. Iba sila ženy v jej bezbrehej zvodnosti. Jar v znamení úzkych nohavíc v bledých farbách, doplnených kabátikmi a sakami. Všetko roztrhané na tých správnych miestach. Decentne naznačujúce pokožku tela, ale ešte vždy dostatočne zahaľujúce. Okraje látok starostlivo neupravené, zvýrazňujúce ostrosť a drzosť modelov. Tú vyzdvihovali aj vysoké čierne topánky či drevené platformy. Síce nie celkom vhodné na každodenné nosenie, na modelkách však dali možnosť vyniknúť predvádzaným kúskom v ich plnom potenciále.

 

chanel6


Leto symbolizovali ľahké fabriky predznamanávajúce príchod teplejších dní. Vzdušný šifón s kvetovanými motívmi evokoval slnečné lúče. Predviedla sa i nadčasová čierna a koktejlové šaty z nazberanej látky.

V kolekcii si našli svoje miesto i ultrakrátke kraťasy s metalickými prvkami, doplnené voľným sakom alebo nazberanou blúzkou. Všetko hralo svetlými odtieňmi.
Celá kolekcia bola dekorovaná pierkami, ktoré akoby metaforicky vyjadrovali ľahkosť vo všetkých aspektoch prehliadky. Farba, materiál, atmosféra.

 

chanel3_velka1


Modely však neboli to jediné, čo nadchlo takmer tritisíc hostí. Ďalším snom, ktorý si Karl Lagerfeld vysníval, bola architektonická pochúťka, na ktorú sa zmenil počas prehliadky Grand Palais. Oproti minuloročnej sezóne, počas ktorej stavil na hravý vidiek, seno ako dekoráciu a hudobný sprievod speváckych hviezd ako Rihanna, Prince či Lilly Allen, vytvoril tento rok takmer pravý opak. Nadčasovú čierno-bielu ilúziu kamennej záhrady z osemnásteho storočia, ktorá odrážala známu scénu z už spomínaného filmu Marienbad. Vizuálne ju zdobili tri fontány. Akusticky symfonický orchester Lamoureux. Počas ich interpretácií skladieb od Johna Berryho, Bjőrk či skupiny Verve modelky v osmenástich minútach predviedli kolekciu, ktorú vo veľkom ukončili nepriehliadnuteľné marhuľové šaty. A tento kúsok, ukrytý v bohatom perovom zdobení, urobil slávnostnú bodku za kolekciou Karla Lagerfelda, ktorého  na záver zo sna prebudil zaslúžený potlesk.

Foto: Chanel

Jana | 29.4.2011, 09:30

Fotogaléria

chanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pmchanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pmchanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pmchanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pmchanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pmchanelchanel1chanel2chanel3chanel4screenachaneljpgshot20110404at72458pm