Extravagantná svadba v gotickom duchu

Chcete, aby bola vaša svadba netradičná s nádychom tajomna a ľahkej mystiky? Ak si myslíte, že svadba nemôže byť temná, dokážeme vám opak. Goticky ladená svadba je asi najmenej tradičným typom svadby, s ktorým sa tak ľahko nestretnete. Keď ste však odvážne, trochu extravagantné a temné dušičky, nie je pre vás nič lepšie ako gotika.
gotika_svadba_titulka

Gotické svadby sú vo svete pomerne populárne, no u nás ich čaro zostáva stále zahalené rúškom tajomstva. Asi najznámejšími osobnosťami, ktoré sa rozhodli pre tento typ svadby, sú rockový spevák Marylin Manson a jeho dnes už exmanželka a prominentná striptérka Dita von Teese. Vzhľadom na to, že ich verejnosť vnímala ako extravagantný pár, voľbou gotiky nikoho neprekvapili. Svadba sa konala na hrade v Írsku a nevesta mala oblečenú purpurovú róbu od návrhárky Viviene Westwood, zatiaľ čo Manson elegantný čierny smoking.

 

gotika_svadba


Ak ste sa rozhodli pre svadbu v podobnom štýle, asi najdôležitejšie budú pre vás šaty. Našťastie dnes už nie je problém takéto šaty zohnať. Stačí trošku pátrať na internete a nájdete hneď niekoľko originálnych kúskov. To, čím sa líšia od klasických, je farba a trochu iný strih. Zvyčajne sú čierne, no ak by ste chceli niečo menej temné, na výber máte všetky tmavé farby a červenú. Najbežnejšie sú šaty s korzetom, ktorý sa pri dizajnovaní svadobných šiat využíva už veľmi dlho, no napriek tomu je stále módny a navyše vám v kombinácii s dlhou bohatou sukňou vyformuje postavu, takže budete vyzerať ako temná princezná.

gotika_svadba3

Netreba zabúdať ani na doplnky. Tu sa fantázii medze nekladú. Môžete zvoliť čierne rukavičky, „princeznovskú“ korunku, originálny náhrdelník alebo elegantný klobúčik. Všetko závisí od vášho vkusu a výstrednosti.
Čerešničkami na torte budú make-up a účes. Pre gotický účes sú typické kučery a lokne, prípadne bohato natupírovaná hriva, pričom platí, čím vyššie, tým gotickejšie. Nič nepokazíte ani niekoľkými prameňmi zafarbenými výraznou farbou. Aj pri líčení máte viac možností, no klasikou sú dymové očné tiene, krvavočervený rúž a čo najbledší podkladový make-up. Ak by ste chceli pôsobiť farebnejšie, môžete zvoliť aj krikľavejšie očné tiene, ktoré vám budú ladiť so šatami, prípadne s farebnými pramienkami vlasov.

Pre navodenie gotickej atmosféry len šaty však stačiť nebudú, a preto netreba zabúdať na vhodné miesto a výzdobu. Pri voľbe miesta máte viacero možností. Keďže máme veľa hradov a zámkov, je len na vás, ktorý si vyberiete. Medzi najobľúbenejšie patrí tradične Bojnický zámok, kde sa pravidelne konajú svadby. Tajomnú a romantickú atmosféru vyčaríte svetlom sviečok, ktoré môžete umiestniť do veľkých svietnikov či lampášov. Nesmie chýbať ani množstvo kvetov, najlepšie tmavočervených ruží alebo purpurových orchideí.
 

gotika_svadba4


Celková výzdoba môže byť ladená napríklad do zlato-červenej alebo čierno-purpurovej kombinácie. Ak chcete zaujať, nájdite si šikovnú cukrárku a tá vám určite upečie gotickú svadobnú tortu, ktorá bude skutočným umeleckým dielom.

Možno sa obávate toho, ako prijmú takúto svadbu vaši hostia, preto nebude na škodu, ak ich na gotiku pripravíte originálnymi svadobnými oznámeniami, prostredníctvom ktorých môžete hostí požiadať, aké oblečenie majú zvoliť. Brány internetu ponúkajú veľa možností na vtipné a originálne svadobné oznámenia, ak ste však tvorivé a nechýba vám fantázia, navrhnite si vlastné.

 

gotika_svadba6

 

Gotika nesie v sebe odtieň histórie, dotyk tajomna a štipku extravagancie. To, v akom budú pomere, je len na vás. Ak sa vám nápad s gotickou svadbou pozdáva, ale bojíte sa porušiť tradície, nezúfajte. Inšpirujte sa gotikou pri výzdobe alebo pri výbere vašich šiat a váš veľký deň bude hneď originálnejší.

 

Článok bol uverejnený aj na portáli diva.sk.


Foto: internet

Petra | 12.4.2011, 18:00