Dokonalý ženích: V smokingu a obleku II. časť

V súčasnosti sa za vrchol elegancie považuje smoking, ktorý by ste si mali vziať vždy vtedy, ak sa na pozvánke nachádza odporučenie o dress code - black tie/cravate noir.
svadobny_oblek_upr

Black tie/cravate noir: Smoking
Rovnako ako frak aj smoking je iba večerný oblek. Nemal by sa nosiť pred 18. hodinou. No na rozdiel od fraku sa na svadbu počas dňa neodporúča ani ako výnimka. Vtedy by sme mali dať radšej prednosť žaketu.
Traduje sa, že smoking vynašli v roku 1886 Američania, ktorí mu hovoria tuxedo. Briti zas hovoria smokingu dinner jacket. A čo je charakteristickým prvkom smokingu?

 

black_tie

Určite lesklé, saténové alebo hodvábne klopy, ciže zrkadlá. Tie môžu byť klasické alebo aj šálové, sako môže byť jednoradové alebo tiež dvojradové, spravidla čierne alebo tmavomodré. Pre košeľu s klasickým golierom, prípadne stojacím so zalomenými špicmi, sú typické skryté gombíky, ktoré prekrýva látkový pás alebo náprsenka z piké. Ak sú gombíky vidieť, musia byť ozdobné, perleťové či strieborné a ladiť by mali s manžetovými gombíkmi.

K jednoradovému saku volíme smokingovú šerpu, ktorá zakrýva predel medzi košeľou a čiernymi či tmavomodrými nohavicami s jedným lesklým lampasom a bez záložiek. Do náprsného vrecka si vložíme bielu či farebnú vreckovku. K smokingu sa hodia lakovky a čierne ponožky. A bodkou na dokonalom outfite pána v smokingu je čierny motýlik - black tie.   


Formal dress: Čierny oblek

victorio_luchino_1

 

Najbežnejším večerným odevom je pre muža čierny oblek. A tu sa neakceptujú žiadne "špekulácie", čierna je čierna. To znamená, že prípustná nie je ani sivá, ani hnedá, ani zelená, iba výnimočne tmavomodrá. Na výber tu máme len sako - a to jednoradové alebo dvojradové.
Pri jednoradovom si môžeme obliecť aj vestu, ktorá oblek posúva o kategóriu vyššie v rebríčku slávnostného oblečenia. Košeľa by podľa spoločenskej etikety mala byť jednofarebná, a to krémová alebo svetlomodrá, na najslávnostnejšie akcie biela, kravata môže byť nápaditá, uzol volíme podľa goliera. K čiernemu obleku si obúvame vždy kožené šnurovacie topánky a čierne ponožky.

 



Pri svadobnom obleku však striktné pravidlá, čo sa týka farebnosti, nevládnu. Keďže sa svadby konajú väčšinou poobede či v dopoludňajších hodinách, môžeme si dovoliť experimentovať do tej miery, aby ženích dokonale farebne ladil s nevestou a celkovým štýlom svadby. "Trendové sú čierne obleky, sivé a rôzne odtiene hnedej s farebnou podšívkou. V materiáloch si môžeme dovoliť ísť do lesklejších variánt. Obľúbené sú francúzske vesty bledej farby, tá sa volí vždy podľa šiat nevesty, a francúzske kravaty či plastróny," rozpráva Marián Klemon z Tom Steed, kde sa špecializujú na šitie oblekov na mieru.

 

svadobny_oblek1_upr


Páni, využite možnosť blysnúť sa vo váš svadobný deň v perfektne padnúcom obleku! Taký si bez akýchkoľvek pochybností odnesiete zo salónu Tom Steed, pretože tam vám ho ušijú presne na mieru! Zaslúžite si predsa, aby ste sa vo svadobný deň cítili "vo svojej koži". 

 

Foto: Tom Steed, Wilvorst, Barcelona Bridal Week

Kristína  | 27.4.2011, 10:00

Fotogaléria

smokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitazsmokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitazsmokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitazsmokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitazsmokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitazsmokingblack_tietom_steed_20victorio_luchino_1victorio_luchino_oblektom_steed_upr_vitaz