Dokonalý ženích: Vo fraku a žakete I. časť

Ak by ste v prvej polovici minulého storočia dostali pozvánku na svadbu s informáciou o odprúčanom oblečení, čiže dress code, white tie/cravate blanche, nezostávalo by vám nič iné, len si na seba vziať frak.
zaket_upr

Frak sa až na výnimky nosil len večer. Cez deň ste si ho mohli obliecť len vtedy, ak ste mali audienciu u hlavy štátu alebo pozvanie na svadbu. A to nielen na takú hocijakú, ale mimoriadne významnú, kde nevesta kráčala k oltáru vo veľkej bielej svadobnej toalete. Všetci ostatní hostia sa museli prispôsobiť oblečeniu nevesty a ženícha.

 

frak

Preto ak mal frak ženích, museli ho mať aj všetci ostatní páni. Z čoho teda pozostáva? Z dlhého čierneho saka s rozstrihnutými šosmi a odstrihnutými prednými dielmi. Sako, pod ktorým sa nosila biela piké vesta, biela košeľa s piké náprsenkou a stojačikom so zalomenými špicmi a motýlikom z bieleho bavlneného piké, sa nikdy nezapínalo. Čierne úzke nohavice s vysoko posadeným pásom boli bez záložiek a na bokoch mali dva pozdĺžne lesklé pásiky - lampasy. K fraku si páni obúvali lesklé lakovky, čierne ponožky, biele rukavice a čierny cylinder. Ktovie s akým výsledkom by sme sa stretli na svadobnom ceremoniáli dnes, ak by sme si na pozvánke našli dress code - white tie... V každom prípade ten, kto si číta tieto riadky, by už vedel kam z konopí :)


Žaket
Teraz, keď už vieme, čo znamená white tie, skúsme sa pozrieť aj na niekdajšie denné oblečenie najvyššej úrovne - žaket. Ten sa na veľkú svadbu hodí najviac. Žaketu sa hovorilo aj cutaway, pretože dlhé sako s plnými prednými dielmi šikmo ubiehajúcimi do strán malo akoby odstrihnuté a zaguľatené šosy. Mohol byť čiernej alebo sivej farby, nohavice čierno-sivé pásikavé, prípadne sivé ako sako. Rovnako ako vesta, pri ktorej bola vhodná béžová farba s prísadou žltej. K žaketu patrila iba biela košeľa s klasickým golierom - bez motýlika. Na výber mali páni plastrón (šitú šatku s perlou v štýle predchodcu dnešnej kravaty), sivú regatu (šitú kravatu) alebo striebrosivú kravatu.  (na obrázku novodobé poňatie žaketu z dielne Victorio & Luchino)

 

victorio_luchino_zaket1


A aby bol obraz dokonalého gentlemana v žakete stopercentný, na nohách nesmeli chýbať oxfordky (čierne kožené topánky s uzavretým šnurovaním), na hlave sivý cylinder a na rukách jelenicové rukavice. Ak plánujete svadbu v štýle vintage, už nemáte, páni, nad čím premýšľať :)     

 

Foto: Wilvorst, Barcelona Bridal Week, internet

Kristína  | 6.4.2011, 09:00

Fotogaléria

victorio_luchino_zaket1victorio_luchino_zaket3man_oblekvictorio_luchino_zaket1victorio_luchino_zaket3man_oblekvictorio_luchino_zaket1victorio_luchino_zaket3man_oblek