Košeľa na mieru

Ak ste už vlastníkom perfektne padnúceho obleku, k outfitu dokonalého gentlemana vám chýba ešte košeľa a doplnky. Poďme si povedať niečo o košeli, v ktorej by sa každý muž chcel cítiť aspoň tak pohodlne ako ... v pyžame?
tom_steed_3

Presne tak, ako v pyžame. Veď košeľa sa ešte v 18. storočí obliekala cez hlavu a vidieť z nej bol len golier. Možno preto nie je dodnes prípustné, aby si muž zobliekol sako a zostal len v košeli bez súhlasu dámy. Košeľa so zapínaním na prsiach bola patentovaná až v roku 1871. Fóbiu z tvrdých, škrtiacich a nepohodlných golierov, ktorú v mene krásy museli prekonávať bohabojní rytieri, je dnes už dávno zažehnaná. Egyptská bavlna či hodváb sú také jemné a hebké materiály, že o nepohodlí nemôže byť ani reč. Samozrejme, nevyhnutné je vybrať si taký typ goliera, ktorý vám perfektne sadne.


Golier je najdôležitejší
Tvar goliera môže byť vyšší alebo nižší. Ako radí Marián Klemon z Tom Steed, vyšší, ktorý je momentálne veľmi trendy, opticky skracuje krk, hodí sa preto vyšším pánom so štíhlejšou postavou. Jeho výhodou je, že umožňuje nosiť kravaty z hrubších materiálov. Nižší golier krk predlžuje, preto sedí aj nižším mužom so zavalitejšou postavou. Platí pravidlo, že pod správnym golierom sa kravata nenadvihuje a skrýva oba jej konce vybiehajúce z uzla.
Dôležitý je tiež uhol, ktorý zvierajú špice goliera. Za dva hlavné typy sú považované - kentský golier - čiže úzky so špicmi blízko pri sebe, do ktorého sa viaže podlhovastý, jednoduchý kravatový uzol, a žraločí golier - široko roztvorený so špicmi zvierajúcimi tupý uhol, do ktorého viažeme objemný trojuholníkový uzol, aby vyplnil široký priestor, ktorý roztvorené špice goliera vytvárajú. Golier tiež môže byť rôzne vystužený. V Tom Steed ponúkajú hneď niekoľko úrovní - od tvrdého až po mäkké, záleží len na vašom pocite komfortu.

 

tom_steed_8


Manžety
A teraz vás páni možno sklameme, ale k obleku sa nosí vždy iba košeľa s dlhým rukávom. Či je teplo, či zima, ak nechcete porušiť nepísané pravidlo o centimetri manžety vyčnievajúcej z rukáva saka, tak si nikdy neoblečte pod sako krátku košeľu. Rukáv košele by mal byť taký dlhý, aby manžeta zakrývala celé zápästie a končila pri koreni palca a mala by byť taká úzka, aby nekĺzala po ruke. Či už stojíte alebo sedíte, manžeta by mala vždy elegantne vytŕčať z rukáva saka. Košele na slávnostnú príležitosť ako napríklad svadbu by mali mať dvojité prekladané manžety na manžetové gombíky. "Tie sú samozrejme trendy hoci aj na farebnej business košeli alebo košeli do saka bez kravaty," dodáva Marián Klemon z Tom Steed.

 

tom_steed_1

 

Farebnosť
Klasická spoločenská košeľa je spravidla biela, hoci na menej slávnostnú príležitosť je vhodná aj krémová či svetlomodrá. Farebné a vzorované košele sú určené na denné nosenie, tu sa medze vkusu ani fantázie nekladú. V salóne Tom Steed majú pre vás na výber stovky materiálov od niekoľkých odtieňov bielej cez jednofarebné látky s rôznym dezénom až po veselé káro.

kosele3

Zaručenou pomôckou je TOP 30, špeciálna ponuka starostlivo vyberaných materiálov, ktoré vám odporúčame pozorne si prehliadnuť. V salóne Tom Steed vám s radosťou vysvetlia všetky ostatné detaily, ktoré robia košeľu na mieru tou najpohodlnejšou vecou, akú si viete okrem pyžama predstaviť. Samozrejme, predtým je nevyhnutné, aby si vás starostlivo namerali. A nezabúdajte, stačí len jedno meranie, ale košieľ si podľa neho môžete dať ušiť hneď niekoľko.  

 

Foto: Tom Steed

Kristína  | 23.3.2011, 09:00