Americké tradície: Takmer ako z filmu

Vysmiaty pár vybieha z kostola, nevesta v nadýchaných bielych šatách a ženích v smokingu. Pri schodoch na nich už čaká početné príbuzenstvo a so želaním toho najlepšieho hádže na mladomanželov ryžu. Zamilovaný pár nasadá do auta, ktorý má na zadnom skle napísané JUST MARRIED a za zvukov štrngotania konzerv priviazaných na nárazníku odchádzajú na svadobnú cestu. Je vám tento obraz povedomý? Takto totiž podľa filmárov vyzerá typická americká svadba.
1_stlpcek_amerika1

Hoci tento obraz nie je typický, medzi pravé americké tradície skutočne patrí veľká svadba, nevesta v bielom a ryža pre šťastie. Hoci veľa závisí od finančnej situácie a želaní novomanželov, niektoré americké tradície sú na každej svadbe rovnaké.


Medzi príjemné zvyky patrí registrácia darčekov. Nevesta a ženích sa vyberú do obchodu podľa svojho gusta, kde si založia účet a so snímačom čiarových kódov sa prejdú po obchode a uložia svoje vysnené uteráky, kuchynské spotrebiče, posteľnú bielizeň  alebo sadu šálok na svoj zoznam. Spolu s pozvánkou sa potom rozposiela informácia v mene obchodu, kde mladému páru hostia môžu zakúpiť svadobné dary. Tie sa po kúpe a uvedení mena páru pri pokladni automaticky odpíšu zo zoznamu a je teda veľmi zriedkavé, že sa po otvorení darčekov budú novomanželia tešiť z troch kávovarov a ani jedného mixéra.

 

1_stlpcek_amerika2

Známe svadobné príslovie prinášajúce šťastie hovorí „something old, something new, something borrowed, something blue“. V preklade to znamená, že nevesta musí mať na sebe niečo staré, symbolizujúce jej minulosť, niečo nové, symbolizujúce jej budúcnosť s novým mužom, niečo požičané, najlepšie od šťastne vydatej ženy, aby sa štastie prenieslo aj na ňu, a napokon niečo modré, keďže modrá symbolizuje lásku a vernosť. Nové sú zvyčajne šaty, staré môže byť napríklad spodná bielizeň a funkciu „požičaného modrého“ zvyčajne zastupuje modrý podväzok, ktorý si nevesta požičia od niektorej z družičiek.

 

Pár po východe z kostola tradične hostia zasypávajú ryžou, ktorá symbolizuje plodnosť. Ak však ide o miesto, kde sa koná viac svadieb naraz, niekedy sa namiesto ryže používajú bublinky z bublifuku. Asi na celom svete je známe hádzanie kytice a podväzku nevesty, kto ich chytí, je ďalší na rade v svadobnom kolotoči. Tento zvyk je však známy aj u nás. Takže, kto prvý začne s registráciou darčekov? :)

 

Foto: autor

 

Nina Frisby | 9.3.2011, 09:00