Anglicko šalie z kráľovskej svadby

Odkedy sa verejnosť v novembri dozvedela o zásnubách britského princa Williama a jeho dlhoročnej priateľky Kate Middletonovej, celý svet a najmä Veľká Británia žije horlivými diskusiami o tom, aký bude kráľovský svadobný deň.
nevesta_kate_william_03

Po tom, ako William svojej vyvolenej dlhých osem rokov dvoril, 16. novembra 2010 nadišla tá chvíľa, keď na jej prst konečne navliekol zásnubný prsteň. A nie hocijaký! V zmysle rodinných tradícií venoval princ svojej nastávajúcej dedičný zásnubný prsteň, ktorý predtým nosila jeho zosnulá matka Lady Diana. 18-karátový modrý oválny zafír lemovaný diamantmi sa na Katinej ruke krásne vyníma a jeho farba výstižne odráža aristokratický nádych pripravovaného obradu.

nevesta_kralovska_svadba_prsten_01

Veru, svadobné prípravy sú už v plnom prúde, keďže definitívny termín sobáša bol stanovený na piatok 29. apríla. Minulý týždeň rozposlala kráľovská rodina vyše 1900 svadobných oznámení, len 600 hostí z celkového počtu sa však bude môcť zúčastniť slávnostnej recepcie v Buckinghamskom paláci a na „intímnu“ večeru bude prizvaná iba polovica z nich. Na listine hostí, ktorej časť prenikla na verejnosť, sa objavili zvučné mená z najrôznejších spoločenských oblastí. Od politikov a diplomatov cez široké aristokratické príbuzenstvo oboch snúbencov až po britské i svetové celebrity. Paradoxom je, že kým manželia Backhamovci či Elton John sa na kráľovskom sobáši podľa predbežných informácií zúčastnia, poprední politickí predstavitelia ako Barack Obama či Nicolas Sarkozy pozvánky neobdržali.

 

Možno ste pri čítaní týchto riadkov pocítili závan snobstva, no môžeme vás uistiť, že aj kráľovská svadba okúsi zábavky bežného ľudu. Je už totiž známe, že hlavnou družičkou sa stane Katina sestra Philippa a hlavným družbom zase mladý princ Harry. nevesta_kralovska_svadba_komix_1A práve on sa ako správny družba plánuje postarať o Williamovu rozlúčku so slobodou, čo môže v prípade bulvárom prepieraného búrliváka Harryho ešte skončiť zaujímavo... Okrem tejto dvojice je už vybraná aj šestica malých družičiek a družbov, potomkov britských aristokratických rodín, ktorí budú snúbencov sprevádzať po vyhradenej sobášnej trase medzi Westminsterským opátstvom a Buckinghamským palácom.

 

O tom, že sobášom žije skutočne celé Britské kráľovstvo, svedčí aj prudký nárast predaja tematických suvenírov. Populárne sú maňušky s podobizňou Williama a Kate, no asi najviac prekvapil komix o príbehu lásky snúbencov. Kráľovská svadobná mánia však prenikla aj ďaleko za hranice Anglicka, napríklad v Mexiku šokovala 19-ročná fanúšička, ktorá pred britským veľvyslanectvom drží hladovku, aby si vynútila pozvanie na túto slávnostnú udalosť. A čo vy, chceli by ste zasadnúť za kráľovský svadobný stôl?

 

Foto: telegraph.co.uk

Dominika  | 28.2.2011, 20:00

Fotogaléria

nevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasanevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasanevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasanevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasanevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasanevesta_kate_william_02nevesta_kralovska_svadba_prsten_02nevesta_kate_william_03nevesta_kralovska_svadba_komix_2nevesta_kralovska_svadba_servisnevesta_kralovska_svadba_trasa