Fotograf Ján Plachý: Svadobný album rozpráva príbeh

Fotografia nie je len o technickom prevedení, ale aj o emóciach. Podstatné je, aby sa fotografovi podarilo z ľudí dostať prirodzené nenútené emócie, aby nehrali, ale boli sami sebou. Fotograf Ján Plachý, člen prestížnej medzinárodnej asociácie profesionálnych svadobných a portrétnych fotografov SWPP, to dokáže. A to nie je všetko. Fotografie vám odovzdá vytlačené na kvalitnom fotografickom papieri, spracované do úžasnej fotoknihy, zarámované do krásneho dreveného rámu. Lebo "fotografie odovzdané na CD, nie sú fotografie".
2

Fotografia sa vraj pre vás stala vášňou, zmyslom života a nekonečnou možnosťou sa vzdelávať. Kedy sa to stalo?
Ako malý chlapec som chodil do fotografického krúžku v rámci základnej školy. Už vtedy ma fascinovalo ako sa "rodí" obraz. Fotil som všetko, čo sa mi páčilo, a mal som doma v kúpeľni svoj "zväčšovák". To bolo pred takmer 45 rokmi. Odvtedy sa zmenilo veľmi veľa, ale vášeň pre fotografiu zostala.

 

Ako ste mysleli to vzdelávanie? Teoretické alebo v praxi?
Prax bez teórie je len pokus a omyl. Dnes je toľko teórie, že si naozaj človek môže vybrať, kde a ako ju získa. Ale bez možnosti si to odskúšať v praxi, teória sama o sebe nemá význam. Vždy, keď si niečo nové naštudujem, horím nedočkavosťou si to odskúšať v praxi a hľadám rôzne iné varianty toho, čo som sa naučil.

 

jp

 

Absolvovali ste prestížnu fotografickú školu svadobnej a portrétnej fotografie vo Veľkej Británii The Davenport School of photography. Čo vám táto škola dala?
Bola to škola klasického vnímania fotografie. V Anglicku si potrpia na perfektné technické prevedenie fotografie a teraz nemám na mysli výbavu fotografa, ale perfektný posing, dokonalé svietenie, komunikačné zručnosti a statív vždy a všade. Výhodou bolo, že naším lektorom bol fotograf, ktorý nafotil viac ako 4 000 svadieb a pri fotení používa iba film. To si naozaj vyžaduje majstrovské umenie. Naučil som sa “necvakať len tak”. Fotím tak, akoby som fotil na film, nepozerám na display po každej expozícii, jednoducho vážim si každý obraz. Obraz najprv vzniká v mojej hlave a až potom na snímači.

 

V januári 2011 ste sa stali členom prestížnej medzinárodnej asociácie profesionálnych svadobných a portrétnych fotografov so sídlom v Londýne SWPP. Čo pre vás znamená toto členstvo? Bolo ťažké ho získať?
Ťažké. Hlavne preto, že fotografia nie je len o technickom prevedení, ale o emóciach a tie máme každý iné. O členstvo v tejto asociácii sa každý rok uchádza veľké množstvo fotografov z celého sveta. Pri hodnotení sa komisia zaoberá všetkými aspektami fotografie - technické prevedenie, úprava modelu, svietenie, atmosféra, emócie. Záleží na každej maličkosti. Členstvo si musíte každý rok obhájiť. Získať ho je jedna vec, ale udržať si ho je oveľa ťažšie.

 

Ktorý fotoaparát vám vyhovuje viac? Digitálny alebo analógový na film? Či každý má niečo do seba?
Každý má niečo do seba, ja používam obidva, nakoľko stále chcem byť možno trochu nostalgický...

 

8

 

Mne ako laikovi prídu chvíle pri vyvolávaní fotografií v tmavej komore také čarovné... Ako ich vnímate vy?
Má to dva rozmery, jednak ste v tme s malou červenou žiarovkou, a to môže byť príjemné, pokiaľ tam nie ste sama, ale s blízkou osobou. Ten druhý rozmer je o tom, že ste pri tom, ako sa z vývojky vynára postupne to, čo ste nafotili. Tak blízko k snímaču sa nemôžete dostať.

 

Aký fotografický papier používate?
Podľa námetu a toho, čo fotím. Využívam fotografický papier značky Tecco, hlavne mat a fineart a veľmi sa mi páči baryt najmä na čierno-bielu fotografiu.

 

Prečo ste sa rozhodli pre svadobnú fotografiu? V čom je pre vás taká zaujímavá?
Svadobná fotografia v sebe zahŕňa takmer všetky fotografické žánre. Od reportáže po klasický portrét. Žiadny iný žáner vám neprinesie toľko adrenalínu ako práve svadobná fotografia. Udržiava vás v neustálom strehu, stále sa niečo deje. Rád som v prostredí, kde sú ľudia naozaj šťastní a chcú mať fotografie plné emócií. Každý človek je krásny svojím spôsobom a vo svadobný deň sú naozaj všetci iní, viac šťastní ako inokedy a to na mňa veľmi pozitívne pôsobí.

 

Svadby fotografujete nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Kde napríklad? V čom bývajú zahraničné svadby iné?
Fotil som v Nemecku, Rakúsku, ale aj vo Veľkej Británii. Ťažšie je to preto, že si musíte osvojiť lokálne zvyklosti a byť veľmi opatrný, aby ste svojím správaním niekoho nechtiac neurazili.

 

9

 

V akých priestoroch najradšej fotografujete?
Určite je to exteriér, staré mesto alebo kdekoľvek, kde je možnosť vytvoriť niečo zaujímavé.

 

Vyberáte priestor vy alebo to nechávate na nevestu a ženícha?
Primárne vyberám priestor ja, následne sa vždy odsuhlasuje s nevestou a ženíchom, aby sa tam cítili uvoľnene a príjemne. Výber priestorov je vždy o spoločnej komunikácii. Ale priestor nie je rozhodujúci, podstatné je dostať z ľudí prirodzené emócie.
 
Kde vznikla podľa vás vaša najkrajšia fotografia?
Nie je dôležité kde, ale kedy a ako. Mám skúsenosť, že posledné fotografie, keď sa ľudia uvoľnia, že fotenie končí, sú tie najlepšie.

 

Čo je nevyhnutné pre vznik nádhernej fotografie? Fotografie, ktorá má dušu?
Čo je to vlastne nádherná fotografia? Veľmi ťažká otázka. Podstatné je, aby sa vám podarilo z ľudí dostať prirodzené nenútené emócie, aby nehrali, ale boli sami sebou. Vtedy môže vzniknúť nádherná fotografia, ktorá ma dušu a ľudí pri nej zamrazí alebo si je pamätaju navždy.

 

Aký ste vy typ fotografa? Je s vami zábava pri fotografovaní alebo ste radšej ten v úzadí?
Vo fotografickej škole ma volali “rejžo”. Určite nepatrím medzi fotografov v úzadí, to sa ani v svadobnej fotografii alebo v portrétnej fotografii nedá. Dúfam, že je so mnou sranda, ale to je otázka pre iných, možno budú mať iný názor.

 

11

 

Vedeli by ste nevestám poradiť, ako si vybrať svadobného fotografa?
Myslím si, že by im predovšetkým mal vyhovovať štýl fotografie toho konkretného fotografa, to je asi to hlavné, aby sa stotožnili s tým, ako môže fotografia "vyzerať". V druhom rade by mali aspoň trochu poznať povahu a spôsob komunikácie fotografa. Nie je nič horšie, ako keď spolupracujete s fotografom, ktorý vám nie je sympatický.

 

Na ktoré momenty sa počas svadby najviac sústredite? Čo by nemalo chýbať v svadobnom albume?
Určite svadobný obrad, to je ten rozhodujúci moment, kde sloboda končí a začína niečo nové. Svadobný album je zobrazením kompletného príbehu mladomanželov a ich blízkych.

 

Mať zo svadby krásne svadobné fotografie, to je jedna vec. Ale druhá ich aj v takej krásnej forme prezentovať. Aká forma pre vás predstavuje tú top prezentáciu?
To je jednoduché, vytlačiť na kvalitnom fotografickom papieri a spracovať do fotoknihy, prípadne krásneho rámu. Fotografie odovzdané na CD, nie sú fotografie.

 

Ako u vás prebieha spolupráca s mladomanželmi? Čo im viete všetko ponúknuť?
S každým zákazníkom sa chcem stretnúť osobne. Dôležité je, aby si prezreli celé moje portfólio. Ukážem im samozrejme výstupy - fotoknihy, rámy, fotografický papier, bavíme sa o štýle, ktorý sa im páči. Hovorím ľuďom, nech si doma všetko ešte raz prediskutujú a všetko starostlivo premyslia, pretože ich svadobný deň je jedinečný a nedá sa zopakovať. Nie som fotograf, ktorý rozosiela cenové ponuky e-mailom ľuďom, ktorí hľadajú najnižšiu cenu na trhu.

 

Foto: Ján Plachý

 

Kristína  | 19.2.2011, 09:30