Andrea Paldan: Celkový styling robí atmosféru

Módnu návrhárku Andreu Paldan spoznáte na kilometre. Táto útla a drobučká umelkyňa má totiž nesmierny talent, ktorý, ako inak, stelesňuje aj jej štýl. Zvyčajne čierny outfit tentoraz dopĺňal úžasný cyklámenový klobúčik z jej najnovšej kolekcie. Vďaka nemu sa stala neprehliadnuteľnou, tak ako aj jej prístup k móde a samotná tvorba. Poďme sa s ňou teda o nej porozprávať.
nevesta_andrea_paldan_03

Kedy ste sa rozhodli práve pre módny dizajn?
To, že chcem robiť módu, som si začala uvedomovať už od dvanástich a odvtedy sa jej aj venujem. Na strednej odevnej škole som študovala módne návrhárstvo a potom som v štúdiu pokračovala na Vysokej škole výtvarných umení.

 

Čo Vám dalo štúdium módneho návrhárstva?
Škola posúva človeka v rozmýšľaní, tvorba tak má myšlienku, koncept, nie je to iba povrchné „robenie šatičiek“. Výsledkom je hlbšie, výtvarnejšie vnímanie módy a dizajnu. Štúdium tiež návrhárovi poskytuje priestor na vytvorenie kontaktov, zázemia a vytvára príležitosti chodiť na stáže do zahraničia. Vďaka VŠVU som mala možnosť zúčastniť sa množstva zaujímavých projektov a viacerých zahraničných súťaží.

 

nevesta_andrea_paldan_the_golden_muse

Po štúdiu ste navyše išli do Londýna.
Áno, rozhodla som sa, že chcem zažiť atmosféru módneho domu Boudicca a spravila som všetko pre to, aby som sa tam dostala. V londýnskom štúdiu som strávila tri veľmi intenzívne mesiace a bola to skvelá skúsenosť, možno ešte lepšia než polovica celého štúdia v Bratislave. Bola som pri zrode kolekcie Sky Clad Writers spring/summer 09, podieľala som sa na haute couture šatách pre opernú divu Sarah Brightman a bola som tiež súčasťou prezentácie značky Boudicca a ich nového art parfumu Wode na Paris Fashion Week.

 

Ako vnímate fakt, že v dnešnej dobe má svoju vlastnú značku aj mnoho celebrít, ktoré módu nikdy neštudovali?
Je to svojím spôsobom iritujúce a zároveň prirodzené. Filmové či hudobné celebrity majú vybudované meno, ktoré ich predáva a existuje teda pravdepodobnosť sa bude dobre predávať aj čokoľvek iné, čo nesie ich meno. Svoje modely dizajnujú možno sčasti oni sami, ale väčšinou sú za tým najaté dizajnérske tímy, ktoré kolekciu dotiahnu do adekvátnej podoby. Majú financie, ľudí a predovšetkým svoj fanklub, pričom všetci jeho členovia sú vlastne potenciálni zákazníci.

 

Kde čerpáte inšpiráciu pre svoju tvorbu?
Prevažne z histórie, je to základ, z ktorého sa dá veľmi dobre vychádzať. Z rôznych tvarov, motívov, detailov. Treba však vedieť dizajn vyposúvať tak, aby šaty boli súčasné a nositeľné. Moju prácu ovplyvnili najmä obdobia ako renesancia či secesia a to v líniách i potlačiach látok. Napríklad v kolekcii Life is a journey sú potlače na pančuchy inšpirované hneď niekoľkými obdobiami od 16. až po 20. storočie. Kombináciou ručnej kresby a počítačovej grafiky tak vznikli moderné až abstraktné motívy textilnej tlače. Inšpiračný môže byť aj samotný materiál alebo klientka a, samozrejme, daná príležitosť, na ktorú model vzniká.

nevesta_andrea_paldan_svadobne_03

Čo ďalšie Vašu tvorbu charakterizuje, tvorí „štýl Andrey Paldan“?
Povedala by som, že je to predovšetkým perfekcionizmus a zmysel pre detail, kvalitné materiály a zvyčajne tvorba tón v tóne alebo v kontraste s čiernou. Špecifický je aj prístup k strihom. Každý model vzniká najskôr z plátna, ktoré priamo na klientke pokreslím a vyšpendlím do línií podľa návrhu, aby všetko anatomicky presne sedelo a až potom sa modeluje a strihá z konečného materiálu. Zaujímavé sú aj triky z anglického a francúzskeho šitia, ktoré som získala v Londýne.

 

Venujete sa aj tvorbe svadobných šiat. Máte na konte nejakú kolekciu alebo ide iba o šaty vytvorené na zákazku?
Svadobné šaty vytváram jedine na zákazku. Sú šité na mieru pre konkrétne klientky, aby boli absolútne spokojné a šťastné zo svojich vysnívaných šiat v každom detaile. Všetky sú unikát a na každých je hlavne veľa ručnej práce. Využívam luxusné materiály ako hodváb – od mušelínu cez satén a šantung až po ťažší dišes, čipky vyšívané korálikmi, pierkami, francúzske čipky... Čo sa týka farebnosti, nevesty si vyberajú hlavne ivory alebo bielu, ale presný odtieň je treba prispôsobiť farbe pleti a podobne.

nevesta_andrea_paldan_svadobne_02

Ako pristupujete k tvorbe pre špeciálne klientky, povedzme tehuľky?
Pre tehotné klientky tvorím obzvlášť rada. Je to však o to náročnejšie, že klientka sa vyvíja, rastie jej bruško. Už sa mi stalo aj to, že zákazníčka až po čase zistila, že je tehotná a potom sme museli šaty prešívať, keďže si ich dala robiť veľmi vopred. To bola menšia „adrenalínovka“. Aj keď má klientka šaty objednané pol roka dopredu, úplne posledná, definitívna skúška šiat musí prebehnúť najskôr dva týždne pred svadbou. A to nielen u tehotných žien, ale u každej jednej zákazníčky. Principiálne sa nedá robiť skôr, pretože je to obdobie, keď sú všetky ženy najviac vystresované a často sa stáva, že buď na poslednú chvíľu priberú, alebo schudnú.

 

Ste zástankyňou toho, aby boli družičky farebne či dokonca strihovo zladené?
Určite, pôsobí to premyslenejšie a krásne vyzerajú spolu s nevestou na fotografiách. Pri jednej takejto zákazke sme šaty robili z rovnakého materiálu, červeného hodvábneho šantungu, ale strihovo boli rôzne, prispôsobené postave každej družičky. Každá žena má predsa inú postavu. Spoločne sme teda zvážili, čo ktorej pristane najviac. Dobre tiež vyzerá, keď sú dámy zladené vo viacerých odtieňoch jednej farby, napríklad od svetlej po cyklámenovú ružovú.

 

nevesta_andrea_paldan_klobucik_04

V súčasnosti predstavujete svoju novú kolekciu klobúčikov, povedzte nám o nej viac.
Ide o kolekciu svadobných a spoločenských klobúčikov, ktorých použitie je možné od nevesty cez svadobné mamy a družičky až po maličké družičky – deti. Takisto sa dajú použiť aj k plesovým, spoločenským či popolnočným šatám. Teraz ju po prvýkrát prezentujem ako celok, doteraz väčšina originálov vznikala pre jednotlivé klientky, ktoré si dali záležať na celkovej vizáži a spravili sme k šatám aj klobúčik. Hlavným dôvodom mojej tvorby klobúčikov bolo teda dotvorenie celkového stylingu. Má pre mňa špeciálny význam, keď môžem klientkam ponúknuť celkové poradenstvo, skonzultovať, aké doplnky, šperky, topánky či kabelku majú zvoliť k šatám, ktoré pre ne vytvorím.

 

Čo by ste nevestám poradili ohľadom ostatných doplnkov?
Všetko závisí od toho, v akom štýle je svadba ladená – či je moderná alebo s historizujúcimi prvkami, či je v lete alebo v zime, tiež akú má nevesta postavu... Napríklad ak sa pár vezie na koči a ženích má žaket, paličku a cylinder, tak dáma by si mala dať rukavičky, kabelku a prípadne aj šperky v danom štýle. Skrátka, styling robí atmosféru.

 


 

nevesta_andrea_paldan_02Andrea Paldan (28) študovala módne návrhárstvo na Združenej strednej odevnej škole v Bratislave a Vysokej škole výtvarných umení. Z účasti na rôznych zahraničných súťažiach si odniesla mnohé ocenenia, medzi nimi napríklad prvé miesto v súťaži Hennessy & art 2005 či titul Top Styl Designer 2006. V roku 2008 absolvovala trojmesačnú stáž v módnom dome Boudicca v Londýne, kde sa podieľala aj na tvorbe modelu pre opernú speváčku Sarah Brightman. Zo slovenských osobností obliekala napríklad Dianu Mórovú na eventy Kryštáľové krídlo 2009 a tiež OTO 2008, kde herečka okrem ceny OTO vyhrala aj anketu o najkrajšiu róbu večera. Návrhárka vytvorila kostým pre Miss Slovensko 2009 Barboru Franekovú na svetové finále súťaže Miss World 2009 a pre 1. vicemiss Slovensko 2009 Soňu Skoncovú pripravila luxusnú róbu „The Golden Muse“ zo zlatistého hodvábu a ručne spracovanej 3D čipky s flitrami zo 14-karátového zlata. Andrea Paldan svoju tvorbu prezentovala nielen na Slovensku, ale aj vo Viedni, Prahe, Budapešti, Berlíne, Lisabone, Helsinkách či v New Yorku.

 

Foto: nevesta.sk, Juraj Dózsa, Anton Karpita, Michal Kvasnica, Peter Spurný a archív Andrey Paldan

Dominika  | 10.3.2011, 10:00

Fotogaléria

nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05nevesta_andrea_paldan_svadobne_04nevesta_andrea_paldan_svadobne_01nevesta_andrea_paldan_popolnocne_02nevesta_andrea_paldan_popolnocne_01nevesta_andrea_paldan_klobucik_06nevesta_andrea_paldan_klobucik_05