Skúška svadobných šiat

Výber svadobných šiat patrí k najdôležitejším krokom, ktoré nevesta pred svojou svadbou uskutočňuje. Existuje viacero ciest, ako si tie svoje vysnívané zaobstarať. Svadobnú róbu, tak ako i popolnočné šaty, si môžete kúpiť, požičať, ale i nechať ušiť. Väčšina neviest sa rozhoduje práve pre druhú možnosť, preto sme zaostrili na skúšku svadobných šiat.
nevesta_skuska_siat_01

Aj skúška šiat si vyžaduje prípravy

Keďže svadba je výnimočný moment v živote každej ženy, je pochopiteľné, že nevesty túžia počas neho vyzerať absolútne špičkovo. Pokiaľ k vašim predsavzatiam patrí aj zníženie váhy, svadobné prípravy pre vás začínajú oveľa skôr, ako ste si mohli myslieť. Niekomu síce stačí na korekciu menších nedostatkov zopár týždňov, myslite však na to, že vytúženú váhu a obvod je dôležité mať už na skúške šiat. Ak by sa totiž vaša veľkosť zmenila až po návšteve salóna, môže sa stať, že na svadbe na vás šaty budú nepekne visieť. Samozrejme, platí to i opačne, preto si aj po skúške dávajte veľký pozor na váhu, aby vám šaty nemuseli na poslednú chvíľu povoľovať. Nespoliehajte sa však na rapídny pokles váhy a radšej sa stotožnite so svojím telom. Ponuka salónov je skutočne obrovská a určite nájdete dokonalú róbu aj na svoju postavu.

Pred prvou návštevou salóna si starostlivo prezrite najnovšie trendy, napríklad aj v našej sekcii Svadobné šaty, a na skúšku choďte už s jasnou predstavou o tom, čo sa vám páči. Môžete si priniesť aj niekoľko obrázkov vašej vysnívanej róby, čím uľahčíte výber sebe i konzultantkám v salóne. Rovnako by ste mali byť rozhodnuté aj pre topánky alebo aspoň približnú výšku opätku, aby pracovníci salónu videli, či šaty netreba skrátiť alebo popustiť. Myslite i na spodnú bielizeň, ktorá by mala byť rovnaká ako vo svadobný deň. Predídete tak nepríjemnostiam s vykúkajúcimi ramienkami či presvitajúcimi obrysmi nohavičiek. A jasno by ste mali mať aj v tom, aký typ účesu chcete počas svadobného dňa mať. Podľa toho si budete ľahšie vedieť vybrať závoj, kvietok do vlasov či iné doplnky.

nevesta_skuska_siat_02

Najvyšší čas hľadať

Správna doba, kedy začať hľadať svadobné šaty, je veľmi individuálna. Najskôr totiž musíte mať určený termín sobáša, čo sa odvíja od dostupnosti vybranej sály, fotografa, kapely... V každom prípade je však vhodné, aby ste sa na „tour de svadobné salóny“ vybrali najneskôr pol roka vopred. Môže sa totiž stať, že šaty, ktoré vám sadnú ako uliate, už budú vo vašom termíne svadby objednané. Na každú skúšku šiat sa radšej vopred objednajte, aby ste si tak zabezpečili, že pracovníci salóna vám venujú svoju plnú pozornosť. Ak sa totiž v salóne stretnete s viacerými zákazníčkami súčasne, konzultantky sa vám nebudú môcť intenzívne venovať.

Aj keď ste nič nenechali na náhodu a na skúšku sa chystáte so starostlivo premyslenou predstavou, ešte nemáte vyhraté. Možno v salóne zistíte, že váš vysnívaný model vám vôbec nepristane. V takom prípade však nezúfajte ani nebuďte tvrdohlavé. Existuje množstvo typov šiat, o ktorých sa dočítate aj na našich stránkach, preto vyskúšajte všetky. Nakoniec možno prídete na to, že aj keď sa vám princeznovský vzhľad modeliek v katalógu vôbec nepozdával, vy s ním vyzeráte dokonale.

 

Ako vybrať tie pravé

Iba veľmi výnimočne sa stáva, že budúca nevesta si svoje vysnívané šaty vyberie hneď na prvej skúške, či dokonca na prvý pokus. Preto sa obrňte poriadnou dávkou trpezlivosti a pripravte sa na hodiny prezliekania. Keďže si pravdepodobne vyskúšate množstvo kusov, bude dobré, ak do salóna prídete bez mejkapu. Predídete tak zašpineniu šiat, ktoré by znamenalo ich ďalšie čistenie a znehodnocovanie, veď čo ak to budú práve tie vaše naj?

nevesta_skuska_siat_03

V prvom rade sa poobzerajte po modeloch, aké sa vám páčia. Po ich oblečení už budete lepšie vedieť určiť, či ste sa odhadli správne, alebo sa musíte zmieriť s iným strihom. Prispôsobte model postave a dajte na pracovníkov salóna, ktorí vám poradia, ako zakryť nedostatky a zvýrazniť vaše prednosti. Nezabudnite ani na chrbtovú časť, ktorú budete vystavovať na obdiv najmä pri obrade, a informujte sa o možnostiach vlečky, teda či sa dá vypnúť na šaty alebo úplne odopnúť.

Pri skúšaní sa iba neobzerajte v zrkadle, ale hýbte sa, tancujte, sadnite si či zohnite sa. Vrťte sa na každú stranu, pretože tak sa budete pohybovať aj na vlastnej svadbe. Odhalíte tak nepríjemné prekvapenia, ktoré by sa vám na sobáši mohli stať – prasknutie šiat, potknutie sa, odtrhnutie ramienka alebo prehnané odhalenie dekoltu. V šatách sa musíte cítiť nielen krásne, ale aj pohodlne a bezpečne, aby ste nemuseli byť celý deň v strehu, či je všetko v poriadku.

 

Biela, maslová, zlatistá, béžová...

Správny výber farby má veľký vplyv na celkový look nevesty. Tradičná biela je symbolom čistoty a nevinnosti, no nemusíte mať šaty striktne snehobiele. A naopak, „nevesty na druhý pokus“ sa zase nemusia vzdať svojho sna o bielych šatách. Široká škála ponúkaných farieb vám určite popletie hlavu, nenechajte sa však oklamať zábermi z katalógov. Krásna smotanová róba totiž môže opálenej modelke sedieť ako uliata, no nevesta s bledou pleťou v nej bude vyzerať ako smrtka. Dajte na rady konzultantiek a voľte podľa svojej pokožky a farby vlasov. Výber je naozaj veľký, salóny ponúkajú šaty v bielej, béžovej, slonovinovej, pieskovej, zlatej, striebornej, okrovej i ružovej farbe a ak túžite po niečom extravagantnejšom, nájdete modré, červené, čierno-biele či rôzne iné farebné róby. Šaty si radšej prezrite aj na dennom svetle, pretože umelé osvetlenie v salóne môže skresľovať.

Zamerajte sa aj na vhodný materiál. Látka by sa nemala krčiť, aby ste aj po hodinách zábavy pôsobili upravene. Na svadbu v teplom období zvoľte ľahké materiály ako šifón, organza a hodváb, naopak v chladnom počasí oceníte vlnený krep, zamat alebo hrubší brokát.

 

nevesta_skuska_siat_04

Vyberte si aj doplnky

K šatám bezpodmienečne patrí aj adekvátny zvršok, ktorý vyberajte podľa očakávaného počasia. Salóny majú bohatý výber boleriek, štól, kožuštekov a kabátikov. Vyskúšajte si ich na oblečenú svadobnú róbu, aby ste sa dokonale zladili, a pripojte aj závoj, klobúčik či inú ozdobu hlavy. Nezabudnite otestovať, ako budete pôsobiť s rukavičkami, a možno vám padne do oka aj niečo z bižutérie. Svadobné salóny sú dnes vybavené naozaj dobre a umožnia vám aj tie najmenšie detaily objednať spoločne so šatami.

 

Pri skúške svadobných šiat buďte trochu sebecká, ale zároveň zdravo sebakritická a dajte na rady odborníkov. Konzultantky vám totiž najobjektívnejšie poradia a usmernia váš výber. Aj keď si šaty objednáte, pre istotu sa dohodnite ešte na jednej skúške asi dva týždne pred svadbou, aby vám róbu v prípade nečakaných zmien stihli upraviť. A hlavne – dajte na svoje pocity, aby ste sa v deň „D“ cítili prirodzene, štýlovo a pritom krásne sebaistá.

 

Foto: Daniela Kočková, v priestoroch Salóna Nicole


Publikované 24. 3. 2011

Dominika  | 16.10.2013, 15:00