Svadobné menu očami šéfkuchárov: Ciaran Gantly

Počas svojej kariéry varil pre množstvo známych osobností: jeho umenie mali možnosť ochutnať napríklad Clinton, Nixon, Gorbačov, Helmut Kohl, Tina Turner, Robert de Niro, Michael Jackson, Sting, Roger Moore, Michael Flatley a mnohí ďalší. Ak nevarí, tak športuje, ale občas ho pohltí aj počítač... Ír Ciaran Gantly prijal ponuku Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách a presťahoval sa na Slovensko. Prečo prišiel a aké tipy pri zostavovaní svadobného menu by dal snúbencom, nám prezradil v rozhovore.
nevesta_ciaran_gantly_titulka

Prečo ste prišli na Slovensko?
Slovensko je krajina, ktorá sa veľmi rýchlo rozvíja po vstupe do Európskej únie a do monetárneho systému EÚ. Rovnako aj gastronómia sa posúva dopredu a ja som chcel byť súčasťou toho posunu.

 

Ako ste sa vypracovali na šéfkuchára?
Predovšetkým cez množstvo skúseností. Pracoval som v 14 rôznych hoteloch a mám za sebou viac ako 30 rokov skúseností.

 

Ktoré ocenenie, ktoré ste získali, si ceníte najviac?
Získanie Masters v Nemecku v roku 1994 – ako najlepší v mojom ročníku.

 

Má príprava svadobného menu nejaké špecifiká oproti „každodennému vareniu“?
Svadba je veľmi špeciálnym časom pre svadobčanov, mal by to byt najkrajší deň ich života a preto si aj šéfkuchár musí dať špeciálnu námahu a snažiť sa o to viac, musí pre nich zabezpečiť to najlepšie.

 

Na čo by si snúbenci pri vytváraní svadobného menu mali dávať najväčší pozor?
Na drobnosti, detaily. Všetko by malo byt čerstvé, v najlepšej kvalite, „cooked to perfection“, servis by tiež mal byť bezchybný, aby si dvojica nemusela uvedomovať a starať sa o to, čo sa deje a ako sa to deje, aby si mohli bezstarostne užívať svoj špeciálny deň.

nevesta_kempinski_01

Má typ svadby (historická, moderná...) nejaký vplyv na svadobný jedálny lístok?
Vždy záleží na konkrétnej požiadavke dvojice, čo oni chcú. A to, čo chcú, im my vieme dodať. Každá svadba je výnimočná. Tiež niekedy záleží na demografii, či ide o mladšiu alebo staršiu dvojicu. Mladší ľudia radi experimentujú, kým staršie dvojice preferujú tradičnejšie jedlá.

 

Preferujete podávanie svadobného menu formou švédskych stolov alebo klasické podávanie jednotlivých chodov?
Preferujem skôr klasickú formu. V Írsku trvá svadba tri dni, prvý deň ľudia prichádzajú, na druhý deň je obrad a teda sa tieto štýly striedajú podľa príležitosti. Bufet je napríklad dobrý v skupine, kde sa ľudia navzájom nepoznajú a pri ňom majú možnosť spoznať sa skôr ako pri sedení pri stole.

 

Máte nejaké skúsenosti s prípravou svadobného menu v rôznych krajinách sveta? Aké rozdiely vidíte v svadobnom jedálnom lístku na Slovensku a v zahraničí?
Pripravoval som svadobné menu v Gruzínsku, Rusku, Nemecku, Írsku a teraz na Slovensku. V každej krajine sú nejaké odlišnosti. Írske a slovenské svadby sú podobné, podávajú sa 3-4 chody. V Írsku však namiesto kapustnice podávajú sendviče a koktejlové klobásky, krídelka a pod. V Gruzínsku a Rusku svadby trvajú veľmi dlho, zvyčajne sa všetko nosí na veľkých misách na stôl a z týchto spoločných mís si svadobčania nakladajú sami na taniere. Vo všetkých krajinách je však citeľný presun k modernému klasickému menu. V Írsku máme aj tradičnú svadobnú tortu - ovocnú s kráľovskou polevou (royal icing).

nevesta_kempinski_02

Ako by malo vyzerať dokonalé svadobné menu podľa Vás? Čo by v ňom nemalo chýbať?
Ako šéfkuchár by som odporučil 7-8 chodové menu. Všetko veľmi kvalitne prezentované v modernom štýle. V írskom menu nesmie chýbať hovädzie mäso alebo losos. Na Slovensku je to určite polievka – vývar a kŕmenie novomanželov zo spoločného taniera, privítanie chlebom so soľou a rozbíjaním taniera.

 

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia Slováci pri zostavovaní menu na svadbu, narodeninovú alebo inú oslavu?
Najčastejšou chybou býva, že si dvojica vyberá menu podľa svojej chuti, teda to, čo oni majú radi a nemyslia pri tom na celú skupinu pozvaných hostí, teda aj na starších ľudí, ktorí uprednostňujú tradičnejšie jedlá.

 

Ako sa podľa Vás zmenilo zloženie svadobného menu za posledné roky?
Vidím najmä prechod od tradičných jedál k moderným. Odchod od šunkovej rolky s chrenom. :-)

 

Spomínate si na nejakú kurióznu situáciu či nezvyčajnú požiadavku snúbencov pri príprave svadobnej hostiny?
Napríklad všetci svadobčania mali lososa a ženích si objednal morského raka. Alebo svadba, ktorej hostina sa nakoniec nekonala, lebo dvojica sa hneď po obrade rozišla. Spomínam si aj na rómsku svadbu, kde sa rodiny nemali radi a tak jedna rodina mala svadobnú hostinu v jednej dedine a druhá v druhej, svadobčania sa teda celý čas presúvali.

nevesta_kempinski_03


Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa ďalších pracovných úspechov.

 


 

nevesta_ciaran_gantly_01

Ciaran John Gantly (47) sa narodil  v Dubline. Vyrastal v meste Galway, kde navštevoval technologický inštitút Galway-Mayo a získal kvalifikáciu v profesionálnom varení London City & Guilds qualifications. Počas svojej kariéry pracoval v najlepších hoteloch v Írsku,  Nemecku, Švajčiarsku, Gruzínsku a Rusku (Ashford Castle Hotel 5*, Kulm Hotel St. Moritz 5*, Sheraton Metechi Palace Hotel 5*, Baltschug Kempinski Hotel 5*...) . V roku 1994 sa v Nemecku kvalifikoval na šéfkuchára (Master chef). Aktuálnym miestom jeho pôsobenia je Slovensko - Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách 5*. Svoju manželku Tamaru stretol počas svojho pôsobenia v Gruzínsku. Majú spolu štyri deti.

 

 

Foto: Grand Hotel Kempinski Vysoké Tatry

 

Lenka  | 25.2.2011, 10:00