Šampanské na Silvestra aj svadobný stôl

Šampanské je „odjakživa“ sprievodcom nezabudnuteľných a výnimočných chvíľ. Práve jedna z nich nás čaká - oslava Silvestra a Nového roka. Preto šampus určite nebude chýbať na žiadnom stole doma, na chate, v reštaurácii alebo na párty. Ale čo tak pripiť si niečím špeciálnym? Napríklad Moët & Chandon - šampanským filmových hviezd.
sampus_moet_upr

Jeho opojné jemné až krémové perlenie pôsobí blahodarne a osviežujúco. Vychutnávať sa dá všetkými piatimi zmyslami a ten šiesty vám napovie, koľko sa oplatí zaň minúť. Tomu, kto na autorskej prehliadke poprednej českej návrhárky Beáty Rajskej získal v dražbe zlatú limitovanú fľašu Moët Impérial, možno šiesty zmysel prevalcovala vášeň. Stála ho totiž viac ako 4 800 eur! Peniažky však šli na dobrý účel - pre Centrum Paraple, ktoré pomáha vozíčkarom po poranení miechy, jeho spoluzakladateľom je Zdeněk Svěrák. A fľaša, okrem toho, že je pokrytá pravými zlatými lístkami a skrýva v sebe až 6 litrov božského moku, je posiata aj podpismi filmových hviezd, ktoré sa zúčastnili na 45. Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary. Svoj podpis na nej zvečnili herec Jude Law, režisér Zdeněk Svěrák, herec a režisér Scott Cooper, dvorná strihačka Martina Scorseseho ovenčená tromi Oscarmi Thelma Schoonmaker, herec a režisér Adrian Grenier, prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška, herci Klára Issová, Tereza Voříšková, Jiří Macháček a ďalší.  

 

moet_chandon 
 
Moët & Chandon, šampanské filmových hviezd, vytvorilo tradíciu červeného koberca a je známe pozývaním celebrít, aby podpísali limitované veľké fľaše Moët na významných filmových premiérach a medzinárodných filmových festivaloch, ktoré podporuje po celom svete. Tieto vzácne a väčšinou jedinečné fľaše nesúce mená biblických kráľov oslavujú už osemdesiatročnú lásku značky Moët k filmu a pomáhajú mnohým charitatívnym projektom. 
 
print_moetchandon

Moët je súčasťou sveta filmu už od roku 1930. Na plátne i elegantných večierkoch generácie slávnych hercov, herečiek, producentov a režisérov oslavujú s Moëtom. Dlhoročné puto medzi Moëtom a Hollywoodom naberá na sile každým rokom a v roku 2009 sa Moët stal exkluzívnym šampanským ACADEMY AWARDS OSCAROV. Moët je tiež takmer dve desaťročia oficiálnym šampanským GOLDEN GLOBE AWARDS a unikátna zlatá fľaša sa podpísala i na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes a Benátkach.

 

Aby sme však v úvode nezavádzali, že šampanské je "odjakživa" sprievodcom nezabudnuteľných a výnimočných chvíľ, musíme spomenúť najviac opakovaný príbeh o vzniku šampanského, ktorý rozpráva o slepom mníchovi Pérignonovi z druhej polovice 17. storočia. V opátstve Hautvillers neďaleko mestečka Épernay na severovýchode Francúzska sa venoval pestovaniu viniča a výrobe vína a práve on, údajne náhodou, ponechal ležať nejaké fľaše stranou a po otvorení zistil, že víno je perlivé a napriek tomu, že znova vo fľaši prekvasilo, je veľmi lahodné.

Nech to vaše silvestrovské je to najlahodnejšie a najiskrivejšie! Na zdravie!

 

Foto: Moët & Chandon, internet

Kristína  | 30.12.2010, 12:00