Svadobné šaty - história a súčasnosť

Viete, kam až siaha história bielych svadobných šiat? Tušíte, o ktorej neveste v bielych šatách sú doložené prvé správy? Chcete vidieť nevestu z 13. storočia? Akým vývojom prešli svadobné šaty? Čítajte náš článok.
grace_kelly_wedding_titulka

Tradičné svadobné šaty sú oddávna biele a symbolizujú nevinnosť a čistotu. Biela ako farba svadobných šiat bola použitá už v roku 1150. Prvý doklad o svadobných šatách snehobielej farby pochádza z roku 1406, kedy ich mala oblečené princezná Filipa Anglická. Jej svadobné šaty pozostávali z tuniky a plášťa z bieleho hodvábu a zamatu s hermelínovým lemovaním.


V minulosti si len príslušníci tých najvyšších spoločenských  vrstiev mohli dovoliť šaty vhodné len na jedinú príležitosť. Samozrejme, nechýbali šperky alebo ozdoby hodné spoločenského postavenia nevesty.

 

Nádherné svadobné róby sú zachytené napríklad v  diele Jana van Eycka Svadba Arnolfiniových z roku 1434 alebo Rubensa, ktorý v roku 1621 majstrovskou maľbou zachytil svadbu „najžiadanejšej nevesty Európy tých čias“ Márie Medicejskej. Mimochodom, neveste z najbohatšieho talianskeho rodu nebolo čo závidieť, pretože ženícha pri obrade zastupoval jej vlastný strýko a svojho manžela videla po prvýkrát až dva mesiace po svadbe. Nuž, svadby v zastúpení (svadba per procurationem) nebola v tej dobe ničím výnimočným.

Krásne šaty má oblečené aj Rembrandtova Židovská nevesta na jeho obraze z roku 1665.

 

svadba_habsburgovci

 

Ak nevesta nepochádzala zo zámožnej rodiny, na svadbe mala oblečené „sviatočné“ šaty, ktoré potom nosila na ďalšie slávnostné príležitosti. Bol to buď typický kroj, alebo šaty, zodpovedajúce vtedajšej móde. Čo však bolo nepochybne znakom nevesty, bol jej svadobný venček, alebo svadobná korunka (v závislosti od miestnych tradícií) ktoré mala nevesta vo svadobný deň prvý aj poslednýkrát na znak panenskej nevinnosti, cudnosti a čistoty a ktorý potom vymenila za snubný prsteň.



grace_kelly_wedding_text


Tak ako v minulosti, aj dnes si dá na svojom zovňajšku záležať každá nevesta bez výnimky – chce byť krásna a jedinečná.

Pre svoj veľký deň by si mala zvoliť taký outfit, v ktorom sa bude cítiť skutočne dobre, pohodlne a výnimočne – ten pocit totiž svadobné šaty naozaj prepožičajú každej dievčine, ktorá si ich oblečie.



grace_kelly_dress1


Nevesty majú na výber podľa svojho vkusu od tých najjednoduchších, hladkých puristických modelov až po náročné rokokové svadobné šaty. Farba pretrváva tradične biela, prípadne krémová. Na výber najvhodnejšieho modelu sa odporúča ísť bez mejkapu (kvôli častému prezliekaniu by sa vám mohlo stať, že model ušpiníte) a hlavne dopriať si dostatok času. Rovnakú pozornosť si pri výbere zaslúžia aj šperky, doplnky a spodná bielizeň, aby všetko na neveste vyznelo ako jeden krásny, harmonický celok.



svadba_diana_charles


Pri rozhodovaní, či zvoliť nápadnejší, alebo skromnejší model, platí, že čím je svadobná oslava väčšia, tým náročnejší model si môže nevesta dovoliť. To isté platí pre vlečku a závoj – najkrajšie na neveste vyniknú pri cirkevnom obrade.

 

 


Zdroje:

givero.de

wikipedia.org

rembrandtpainting.net

artmuseum.cz

 

Foto:

SITA/AP

eva  | 7.6.2012, 15:00