Matričný úrad a svadba

Čo sa zapisuje do matriky? Na ktorej matrike máme oznámiť, že sa chceme vziať? Aké údaje od nás budú vyžadovať?

Matrika je štátna evidencia o osobnom stave fyzických osôb, ktoré sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli na území Slovenskej republiky, a štátnych občanov Slovenskej republiky, ktorí sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli v cudzine.

 

Predmetom zápisu do nej sú matričné udalosti, ktoré nastali na území Slovenskej republiky a v cudzine, ak ide o štátneho občana Slovenskej republiky.

 

Matriku tvorí kniha narodení, kniha manželstiev a kniha úmrtí. Kniha narodení a kniha úmrtí sa vedie osobitne pre každú obec; kniha manželstiev sa vedie ako jediná.

 

Matrika je verejná listina. Verejnými listinami sú aj rodný list, sobášny list a úmrtný list (ďalej len "úradný výpis"), potvrdenia vyhotovené o údajoch zapísaných v matrike a doslovné výpisy z matrík.

 

Príslušnosť matriky

Na zápis uzavretia manželstva je príslušný matričný úrad, v ktorého obvode sa uzavrelo manželstvo. Matrikár po doručení podkladov na zápis do matriky vykoná zápis do matričnej knihy bez zbytočného odkladu; ak je potrebné zisťovať údaje, ktoré majú byť zapísané, vykoná matrikár zápis najneskôr do dvoch mesiacov od uzavretia manželstva.

 

Svadba

So svadbou sú spojené aj formálne náležitosti.

 

Do knihy manželstiev sa zapisuje:

-        deň, mesiac a rok uzavretia manželstva, a ak sa manželstvo uzavrelo mimo sídla matričného úradu, miesto uzavretia manželstva,

-        meno, priezvisko, rodné priezvisko, deň, mesiac, rok a miesto narodenia, rodné číslo a osobný stav muža a ženy, ktorí uzavreli manželstvo (ďalej len "manželia"),

-        meno, priezvisko, rodné priezvisko, deň, mesiac, rok a miesto narodenia rodičov manželov,

-        dohoda manželov o priezvisku,

-        dohoda o priezvisku ich spoločných detí; dohodnuté priezvisko sa uvedie v mužskom aj ženskom tvare,

-        štátne občianstvo manželov,

-        mená, priezviská a rodné čísla svedkov,

-        deň, mesiac a rok zápisu.

 

Praktická rada: Dohoda snúbencov o ich spoločnom priezvisku sa zapisuje v mužskom aj ženskom tvare, prípadne bez koncovky slovenského prechyľovania - v praxi to znamená, že žena môže na základe takejto dohody používať priezvisko v mužskom rode.

Ženské priezvisko osoby inej ako slovenskej národnosti sa zapíše bez koncovky slovenského prechyľovania, ak o to požiada žena pri zápise uzavretia manželstva do knihy manželstiev - v tomto prípade sa teda nevyžaduje dohoda snúbencov.

 

Zdroj: www.portal.gov.sk

eva  | 12.2.2010, 11:20