Cirkevný sobáš

Ako chápe cirkev manželstvo a manželský sľub? Môžete obaja absolvovať cirkevný sobáš? Aké podmienky musíte splniť na to, aby ste sa mohli sobášiť v kostole?
sobas_cirkev_titulka1

Podstatnou charakteristikou cirkevného sobáša je, aspoň u kresťanských cirkví, že sviatosť manželstva je chápaná omnoho vážnejšie ako v prípade občianskeho sobáša. Kým je občiansky sobáš pri splnení zákonných podmienok možné absolvovať hoci i mnohokrát za život, praktizujúcí kresťan smie podľa zásady „Čo Boh spojil, človek nech nerozdeľuje„ vstúpiť do zväzku manželského iba raz, lebo cirkev chápe manželstvo ako doživotný sľub. Výnimkou je úmrtie druhého z manželov alebo niektoré špecifické okolnosti umožňujúce cirkevnú rozluku manželstva, ktoré sú vždy veľmi dôkladne skúmané.

 

Vyhlásenie o uzavretí manželstva urobia snúbenci pred osobou vykonávajúcou činnosť duchovného registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti ako príslušným orgánom.

Manželstvo pred orgánom cirkvi sa uzaviera v kostole alebo na inom vhodnom mieste určenom vnútornými predpismi cirkvi alebo náboženskej spoločnosti na náboženské obrady alebo náboženské úkony. Ak je život jedného zo snúbencov priamo ohrozený, manželstvo možno uzavrieť na ktoromkoľvek vhodnom mieste.Orgán cirkvi, pred ktorým bolo manželstvo uzavreté, je povinný do troch pracovných dní doručiť zápisnicu o uzavretí manželstva matričnému úradu, v ktorého obvode bolo manželstvo uzavreté.

 

 

Príprava cirkevného sobáša

 

Termín cirkevného sobáša je potrebné si na farskom úrade dohodnúť aspoň dva alebo tri mesiace vopred (v závislosti od veľkosti cirkevnej komunity, niekedy to môže byť aj šesť alebo viac mesiacov vopred), aby bol dostatok času na prípravné stretnutia s kňazom, ktoré sú jednou z podmienok pre uzavretie cirkevného sobáša. Týchto stretnutí je obvykle 6 a konajú sa najčastejšie vo farnosti, kde sa bude konať obrad. Pokiaľ sú obaja snúbenci rovnakého vyznania, malo by všetko prebehnúť jednoducho. Pokiaľ je jeden zo snúbencov neveriaci a jeho partner chce mať napriek tomu cirkevnú svadbu, musí príslušný kňaz požiadať o zvláštnu výsadu biskupa svojej diecézy (tzv. dišpenz). Výnimkou nie je ani situácia, kedy v súvislosti s plánovaným uzatvorením sobáša jeden zo snúbencov konvertuje k vyznaniu svojho partnera.

 

Ďalej odporúčame:

 

Matričný úrad a svadba


Zdroj: portal.gov.sk

Foto: SITA/AP

eva  | 12.2.2010, 10:00