Pripravte si zoznam svadobčanov

Svadba je radostný okamih v živote muža a ženy. Preto je veľmi dôležité, aby ste sa o svoju radosť podelili so všetkými, ktorým na vás záleží. Dovoľte im zdieľať vaše potešenie a nevynechajte ich zo zoznamu svadobčanov. Je ťažké rozhodnúť, koho uprednostníte, koho pozvete k svadobnému stolu a komu postačí len obyčajné oznámenie. Ponúkame vám návod, ktorý vám možno zjednoduší trápenie a posunie vás o krok vpred.
svadobni_hostia

Prípady, keď nevesty túžia po svadbe v užšom kruhu, sú zriedkavé. Či už plánujete veľkú, strednú alebo malú svadbu, určite nezabudnite na včasné zostavenie zoznamu hostí. Spísanie mien svadobčanov vám dá dozaista poriadne zabrať. Obavy z toho, že niekoho možno urazíte alebo na neho zabudnete, vám spôsobia pár prebdených nocí. Dôležité preto je, aby ste si uvedomili, že nikdy nie je skoro začať s vyhotovením zoznamu hostí.

 

svadobni_hostia3

 

Je čas začať

Z vlastných skúseností určite viete, že veci spravené „o päť minút dvanásť“ nikdy neskončia happy endom. Preto nečakajte a začnite so spisovaním zoznamu hostí včas. Ideálne je, keď mená pozvaných spíšete už 10 – 8 mesiacov pred veľkým dňom. Zdá sa vám to priskoro? Pamätáte sa na rozprávku o Šípovej Ruženke? Prekliala ju víla, ktorú vynechali zo zoznamu pozvaných hostí na krštenie. Ak sa chcete vyhnúť storočnej kliatbe kvôli zle zostavenému zoznamu svadobčanov, dajte na našu radu.

Založte si osobitný zápisník, prípadne využite v obchodoch ľahko dostupný bedeker, do ktorého budete priebežne vpisovať mená osôb, na ktoré nemôžete pozabudnúť. Zaručene nevynecháte nikoho, na kom by vám záležalo. Zápisník majte vždy po ruke. Možno práve pri nákupoch v hypermarkete stretnete známeho, ktorého meno váš zoznam ešte neobsahuje, a vy len vytiahnete zošit a meno si zaznačíte. Zdá sa vám to smiešne? Pri súčasnom hektickom životnom štýle nejednej z nás je veľmi pravdepodobné, že na niekoho si aj vôbec nespomeniete. Preto si treba všetko zaznačiť.

 

svadobni_hostia2

 

Veľká, stredná alebo malá svadba?

Než si vypracujete zoznam svadobných hostí, je dôležité, aby ste si vyjasnili, či plánujete veľkú, malú alebo strednú svadbu. Berte ohľad aj na financie. Aký počet hostí povoľuje váš rozpočet? Máte dostatok peňazí na zabezpečenie svadobnej hostiny pre množstvo pozvaných?

Ak ste sa rozhodli pre veľkú svadbu s vyšším počtom svadobčanov, vášmu zoznamu sa medze nekladú. Pri strednej svadbe si zoznam vyžaduje selekciu okruhu vašich známych. Veľkú pozornosť musia zoznamu venovať hlavne tí, ktorí plánujú malú svadbu. Tam začína ozajstné trápenie. Najradšej by ste tam chceli všetkých, ale váš rozpočet to nepovoľuje? Čo v takom prípade?

 

Koho pozvať?

V prvom rade nezabúdajte na rodinných príslušníkov. Na zozname nemôžu chýbať rodičia, súrodenci, starí rodičia a krstní rodičia. A máme hrubý základ. Teraz je dôležité, aby ste pouvažovali, či tam chcete mať ľudí, ktorí síce patria do rodiny, ale poznajú vás menej než vaši priatelia. Uvedomte si, že je to váš deň, a nepozývajte niekoho len preto, že sa to patrí. Pozvite tých, ktorí sú súčasťou vašich všedných dní, ktorí dotvárajú váš život a obklopujú vás. Častým zvykom je pozývanie ľudí, ktorým sme na zozname nechýbali ani my. Opäť platí pravidlo, že je to váš zoznam, váš deň a nepozývajte ich preto, lebo ste im „dlžní“ pozvanie. Nemajte strach, že počet vašich priateľov bude prevyšovať počet rodinných príslušníkov. Ak sú vám bližší, nemáte sa prečo trápiť.

Pri vyhotovení zoznamu nezabudnite na partnerov vašich hostí. Pri pozývaní žien, ktoré ešte nenašli svoju polovičku, im jednoznačne zabezpečte družbu.

Nezabúdajte, že môžete poslať aj obyčajné svadobné oznámenie. Ak ste niekoho vedome vynechali, ale máte pocit, že by sa patrilo ho pozvať, pošlite mu jednoducho svadobné oznámenie bez pozvania na svadobnú hostinu. Tak sa vyhnete pocitu, že ste niekomu ukrivdili. Rovnako nezabúdajte na kolegov, bývalých spolupracovníkov, spolužiakov a všetkých, ktorým ste kedysi sľúbili SO = svadobné oznámenie.

 

svadobni_hostia4

 

Skorým vyhotovením zoznamu predídete nepríjemnostiam. Ľahšie sa vám bude plánovať dátum svadby, keď už budete vedieť, koľkým je potrebné prispôsobiť termín. Dokážete si vopred pripraviť presný rozpočet. Viete predbežne nahlásiť počet osôb pri plánovaní svadobnej hostiny. Uľahčíte si tak problémy pri nákupe alkoholických nápojov na hostinu, objednávaní menu pre hostí a zakúpení darčekov pre pozvaných. Do zoznamu si automaticky zaznačte prípadné osobitosti pri stravovaní, to znamená vegetariánov, ľudí s redukčnou diétou alebo cukrovkárov. Budete tiež vedieť, koľko detí pozývate na svadbu, a tak môžete včas uvažovať nad ich detskou porciou pri objednávaní jedál. Keďže svadobčanov budete pozývať osobne, budete mať jasnú predstavu o tom, koho navštíviť. Nebudete zmätkovať v poslednej chvíli. Ľahšie sa vám bude zhotovovať zasadací poriadok. Môžete rátať s prípadnými nezhodami medzi pozvanými, ktorých  posadíte čo najďalej od seba.

 

svadobni_hostia1

 

Zoznam máte hotový? Môžete prejsť k ďalším bodom, teraz už dokážete stavať na pevných základoch. Nezabudli ste na nikoho a sto rokov spánku vám určite nehrozí. Nemajte obavy, už to pôjde ako po masle. A nezabúdajte, radšej začnite včas, než by ste mali panikáriť a vo svadobnom zhone zabúdať na dôležité osoby. Dožičte im, aby si mohli vychutnať atmosféru nezabudnuteľného dňa spolu s vami.

Foto: internet

Sabína | 11.3.2011, 15:00