Ľúbime sa, tak prečo sa hádame???

Keď sa dvaja naozaj ľúbia, znamená to, že už prekročili fázu zaľúbenia. Vnímajú už chyby toho druhého a učia sa ich navzájom rešpektovať. Týmto neustálym spoznávaním sa ich vzťah vyvíja ďalej. No čo niekedy s ľahkosťou prehliadneme, dokáže nás inokedy dostať do nepríčetnosti. A potom pri výmene názorov zisťujeme, že si nevieme rady. V podstate konštruktívny rozhovor, ktorý by mal malé nedorozumenia s ľahkosťou vyriešiť, sa mení na hádku o ničom...
lubime_sa

Kde robíme v komunikácii s partnerom chyby? Ako je možné, že sa niekedy cítime, že nám naše druhé JA ani za svet nechce rozumieť? Aj vy niekedy očakávate, že vám partner bude čítať myšlienky?

Že vás jednoducho „len“ vypočuje?

 

Áno, my ženy uznávame, že muži sú úžasní. V ťažkých chvíľach nám pomôže ich spôsob uvažovania a pragmatický prístup. Vždy nám ponúknu nejaké riešenie.

Lenže - my niekedy potrebujeme naozaj len vypočuť... nepotrebujeme, aby nám hneď ponúkali najlepšie riešenie, ktoré by nás zo všetkého vytrhlo. 

hubert_sita_1

Spýtala som sa teda odborníčky na partnerskú komunikáciu, Zuzany Ďurčekovej, či sú muži naozaj z Marsu a ženy z Venuše. Máme sa vôbec pokúšať toho druhého pochopiť???

 

Ako tvrdí český psychológ Mohaupt, obdobie začiatku partnerského vzťahu býva okrem sexu bohaté na komunikáciu. S druhým zdieľame svoje životné príbehy, tajomstvá a zážitky. Komunikácia dvoch zamilovaných ľudí býva plná oceňovania a prijatia. Postupne, ako intenzívne emocionálne nabudenie klesá, zamilovanosť vyprcháva, milenecký vzťah prechádza zraniteľným obdobím prechodu. Ak na vzťah v tejto fáze nerezignujeme, máme šancu premeniť ho na vedomé a dobrovoľné priateľsko - sexuálne spolužitie dvoch samostatných dospelých jednotlivcov. To, že sme vo fáze tohto prechodu, nám signalizuje najmä spôsob párovej komunikácie. To, čo bolo doteraz automatické, sa teraz musí hovoriť častejšie, nad čím sme jednoducho privierali oči a ospravedlňovali, teraz začína vadiť.

Inými slovami, ubúda oceňovanie a objavuje sa kritika.

         

Dobrá komunikácia je teda cestou k intimite, zlá a chudobná komunikácia môže doviesť pár k „mŕtvemu bodu“. Verbálna komunikácia je základom porozumenia tomu, čo sa odohráva vo vnútri druhých ľudí. Ak sa s nami nepodelia o svoje zážitky, pocity, myšlienky, zostáva nám len hádať. Nanešťastie sú naše dohady obyčajne nesprávne a preto je komunikácia absolútne potrebná pri dosahovaní intimity vo vzťahu. 

 

Skúsme teda trpezlivo vypočuť jeden druhého. Aj keď sa nám tajomstvá dobrej komunikácie nepodarí zvládnuť hneď na prvýkrát, dôležité je rozprávať sa, rozprávať sa a rozprávať sa... Len tak budeme vedieť svojho partnera lepšie pochopiť.

 

A čo hovorí odborníčka na partnerskú komunikáciu na záver?

“Ak sa vo vašom vzťahu z času na čas objaví hádka alebo nedorozumenie, pamätajte si, že nie je dôležitá neprítomnosť konfliktu, ale dôležitý je spôsob jeho riešenia.”

 

Ilustračné foto:

SITA/AP

 


 

durcekova_zuzana_index_photoMgr. Zuzana Ďurčeková sa ako doktorandka sa vo svojej práci zaoberá postojmi mladých ľudí k manželstvu, sexu, intimite a láske. Intenzívne sa venuje problematike komunikácie v partnerstve a manželstve.

eva  | 18.2.2010, 07:50