Zmena priezviska po svadbe

Milé nastávajúce nevesty, zamýšľali ste sa už nad zmenou priezviska po svadbe? Rozhodujete sa, či prevziať priezvisko vášho vyvoleného, alebo si radšej ponechať svoje doterajšie rodné. Láka vás kombinácia oboch možností? Je povolené priezvisko bez koncovky slovenského prechyľovania -ová/á? A čo mená vašich detí? Nevesta.sk vám prináša odpovede na vaše prípadné otázky.
nevesta_dvojica_01

Od 18. storočia, počas vlády Jozefa II., sa stalo priezvisko úradne záväznou informáciou. Od tej doby neexistuje človek, ktorého meno by sa neskladalo z dvojmennej sústavy. Od roku 1786 nariadil presné označenie mien manželov, aby manželstvo malo formálnu platnosť. Postupným vývojom sa dôležitým bodom, ktorý sa zaznamenáva do knihy manželstva, stal zápis dohody manželov o priezvisku. Novomanželia sa musia vopred dohodnúť, pod akým priezviskom budú pokračovať vo svojom spoločnom živote. Dnes majú na výber z viacerých alternatív.

 

1.možnosť – prijatie manželovho priezviska

Táto verzia je najpreferovanejšia, spočíva v prijatí manželovho priezviska. Je to tradičná voľba, ktorú si volí väčšina žien. Je to gesto, ktorým obvykle žena vyjadrí, že patrí k svojmu manželovi. Do dohody manželov o spoločnom priezvisku sa zaznamená meno v mužskom i v ženskom rode.

Deti tým pádom automaticky nadobúdajú rovnaké priezvisko ako ich rodičia.

 

2.možnosť – keď sa ponechajú rodné priezviská

Ide o prípad, kedy si muž aj žena ponechávajú vlastné priezviská aj napriek tomu, že sa práve stali manželmi. Tento variant sa volí väčšinou z praktických dôvodov. Zmena priezviska nesie so sebou veľa problémov s vybavovaním na úradoch. Pre túto obmenu sa rozhodujú najmä podnikatelia a ľudia, ktorí sú známi pod vlastným menom a majú obavy, že zmena by pre nich nebola úspešnou voľbou.

Deti v tomto prípade dostanú priezvisko, pre ktoré sa po spoločnej dohode rozhodnú rodičia. Zvyčajne sa zvolí meno po otcovi.

nevesta_mama_dcera

3.možnosť – prijatie manželkinho priezviska

Veľmi ojedinelými prípadmi sú tie, kedy manžel prijíma manželkino priezvisko. Zrieknutie sa mena bolo donedávna pre väčšinu pánov neprijateľnou možnosťou. Dnes sa však čoraz častejšie vyskytujú muži, ktorí sa zmene mena nebránia. Často sa pre takýto krok rozhodnú kvôli manželkinej kariére alebo z dôvodu, že svoje priezvisko pokladajú za nevhodné, hanlivé alebo príliš humorné.

Potomkovia dostávajú automaticky priezvisko, ktoré je spoločné, teda po manželke.

 

4.možnosť – dvojité priezvisko

V súčasnosti veľmi populárna variácia, kedy sa partner, ktorého priezvisko sa nepoužilo ako spoločné, rozhodne ponechať aj svoje rodné. V takomto prípade sa ako prvé píše spoločné priezvisko a až potom nasleduje rodné. Mená sa píšu bez spojovníka, teda plynule na seba nadväzujú.

POZOR! Deti nemôžu mať dvojité priezvisko. V tomto prípade dieťa dostáva meno, ktoré je pre rodičov spoločné.

Na Slovensku sa s touto formou stretávame najčastejšie u celebrít, napr. : Lenka Čviriková Hriadelová, Andrea Pálffy Bellányi, Jarmila Lajčáková Hargašová, Monika Flašíková Beňová, Lucia Rózsa Hurajová...

 

Neprajete si koncovku slovenského prechyľovania -ová?

V slovenčine sa od mužských vlastných mien tvoria ženské formy príponou -ová (Kováč – Kováčová). Ak má však muž priezvisko, ktoré má formu prídavného mena končiace na -ý, ženský tvar sa vytvorí prostredníctvom prípony -á (Jesenský – Jesenská).  Používanie koncovky slovenského prechyľovania je teda prirodzenou súčasťou slovenského jazyka. V slovenčine sa v zmysle platných jazykových zákonitostí a v súlade s normou slovenského spisovného jazyka používajú aj ženské priezviská cudzieho pôvodu s prechyľovacou koncovkou -ová (Parkerová, Hepburnová, Dietrichová).

nevesta_zamyslena_zenaMnohé z vás, milé nevesty, sa možno ocitli v situácii, kedy by ste sa najradšej rozhodli pre priezvisko bez typickej slovenskej koncovky -ová, -á. Žiadosť o úpravu mena bez koncovky slovenského prechyľovania môžete podať v prípadoch, ak jeden z manželov nie je štátnym občanom SR, ak sú obaja manželia občanmi SR a manželka alebo dieťa je inej ako slovenskej národnosti alebo ak občan SR, o ktorého priezvisko ide, je aj štátnym občanom iného štátu.

Ak má žena dvojité priezvisko, mala by mať obe v tom istom tvare. Ak teda chcete jedno priezvisko bez koncovky slovenského prechyľovania, musíte zmeniť aj tvar druhého priezviska (napr.: Andrea Pálffy Bellányi, Monika Flašíková Beňová).

 

Rozhodli ste sa pre niektorú z ponúkaných možností? Vyhovuje vám tradičná forma alebo od nej radšej upustíte? Voľba je len vás. Viaceré z vás možno pociťujú prijatie manželovho priezviska ako stratu vlastnej identity. A čo keby ste sa na túto zmenu pozreli z pozitívneho hľadiska? Pamätáte si na prvé lásky, kedy ste si skúšali vaše mená v kombinácii s priezviskami vašich vyvolených? Teraz nemusíte iba skúšať, môžete ich rovno zrealizovať. Máte možnosť začať nový život, s novým priezviskom. Nebráňte sa zmene. Postupom času sa nové priezvisko stane vašou prirodzenou súčasťou a vaše okolie ho bude určite akceptovať.

 

Zdroj: culture.gov.sk, mzv.sk

 

Foto: 123rf

Sabína | 18.11.2010, 12:00