Zábavné tance na svadbe

Tradičné slovenské svadby sú známe dodržiavaním krásnych ľudových zvykov a poriadne štedrými dávkami zábavy. Pripravte pre svojich hostí niekoľko zábavných tancov, ktoré rozptýlia a vyčaria na tvárach úsmev. V spojení s hudbou a vtipnými replikami starejšieho budú výborným spestrením.
svadba_tanec

„Tancuj, tancuj, vykrúcaj...,“ týmito slovami začína známa slovenská ľudová pieseň, ktorú zrejme kedysi nespievali iba na dožinkách, ale aj na svadobných veseliciach. Tanec spája, zlepšuje náladu, kondičku, zvyšuje adrenalín, zabáva. Aká by to bola svadba bez tanca, hudby a vtipných veršov? Okrem klasického valčíka či polky s partnerom skúste vašu polovičku vymeniť a zatancujte si so šatkou alebo metlou. Keď sa zapoja i svadobčania, o zábavu je postarané!

 

Redový tanec sa v niektorých oblastiach na Slovensku nazýva aj venčekový. Väčšinou sa tancuje okolo polnoci, predtým ako sa nevesta so ženíchom odchádzajú prezliecť. Tento zábavný tanec iniciuje starejší alebo niekto z rodinných príslušníkov. Mladomanželia začnú tancovať na ľudové melódie alebo na klasický valčík. Do stredu k nim si na stoličku sadne krstná mama s prikrytou misou. Ostatní svadobčania vytvoria okolo novomanželov kruh. Pár,  ktorý si bude chcieť s nevestou a ženíchom zatancovať, musí najprv prispieť do vienka. Takto sa pri tancovaní vystriedajú všetci hostia, výborne sa zabavia a aj prispejú mladomanželom na štart do spoločného života.

 

Tanec so šatkou je prísľubom dobrej zábavy. Môže sa tancovať takisto pred polnocou, ale nie je to podmienka. Nevesta so ženíchom tancujú spolu v strede tanečného parketu, svadobčania vytvoria okolo nich kruh. Hru začína starejší, ktorý spolu so šatkou v ruke, prípadne ručníkom, pristúpi k novomanželom. Podá šatku ženíchovi a s nevestou ďalej tancuje on. Mladomanžel odchádza k svadobčanom, kde si z kruhu niekoho vyberie, položí šatku na zem, obaja si kľaknú, objímu sa alebo pobozkajú. Ten, koho si ženích vybral, odchádza so šatkou k starejšiemu a vráti mu ju. Dotyčný tancuje s nevestou a starejší si vyberie spomedzi svadobčanov ďalšieho adepta na tanec. Takto sa to opakuje, až kým si nezatancujú s budúcou gazdinou všetci /aj ženy, aj muži/. Hra sa končí, keď nevesta opäť tancuje so ženíchom.

 

Balónový tanec zdvihne všetkých svadobčanov zo stoličiek. Tí, čo sa nezapoja do súťaže, môžu poriadne povzbudzovať. Na parkete sa vytvoria tanečné páry, mužskej polovičke priviaže starejší na nohu balón na šnúrke. Hra sa môže začať. Počas „krepčenia“ tancujúcich na rôzne melódie, je ich hlavnou úlohou stúpanie po balónoch ostatných súťažiacich. Komu balónik pukne, vypadáva. Víťazom sa stáva ten pár, ktorý zostane na tanečnom parkete ako posledný s neporušeným balónikom. Starejší ich obdarí sladkou výhrou /zákusky/ alebo možnosťou zatancovať si s mladomanželmi.

 

Zábavných hier, ktoré oživia vašu svadbu, je neúrekom. Zväčša zaplnia priestor medzi tanečnými kolami. Hostia majú v tomto čase možnosť vydýchnuť si, občerstviť sa a rozptýliť. Aby svadobčania nepodľahli nude ani na minútu, zahrňte do svadobného programu zopár zábavných tancov. Ďalšie z nich Vám predstavíme už čoskoro!


Publikované 9. 4. 2011

Zuzana  | 15.7.2014, 11:00