Rumunská svadba – rozprávková veselica plná ozdôb

Vraví sa: „Koľko ľudí, toľko chutí.“ Tento fakt platí nielen u nás, ale aj v Rumunsku. O krajine juhovýchodnej Európy kolujú desiatky povestí. Okrem najznámejšieho a najkrvilačnejšieho obyvateľa, grófa Draculu, patria do bohatej histórie Rumunska aj svadobné tradície. V jednotlivých regiónoch sa odlišujú, jedno však majú spoločné – keď svadba, tak s množstvom dekorácií.
nevesta_hanika_sulaj_1

Rumunská svadba trvá zvyčajne tri dni. Nevesta a ženích si prisahajú večnú lásku, odetí v tradičnom oblečení bielej alebo červenej farby. Západné vplyvy však spôsobili, že čoraz viac párov siaha po svadobných šatách a obleku. Svadobné ráno začína prípravami mladomanželov na veľký deň. Ženích sa odoberie od svojich rodičov, bratov, sestier a za sprievodu hudby vedú jeho kroky k neveste. „Predtým, ako príde ženích na pytačky, predá krstná mama nevestu družbom, a tí ju „merkujú“ až do jeho príchodu,“ rozpráva Hanika Sulaj, ktorá mala svadbu v Rumunsku.
Samotná odobierka je sprevádzaná viacerými ľudovými zvykmi. Ženíchovi zaviaže starejší (rodinný príslušník) oči šatkou a má si spomedzi neviest vybrať tú pravú. Budúci manžel si môže svoju lásku aj vykúpiť, stačí ak zaplatí peniaze družbom – nevestiným strážcom. Keď už ženích získa tú pravú, môžu sa spoločne odobrať aj od nevestinej rodiny. Obaja snúbenci vzdajú úctu rodičom, vyznajú im lásku a poklonia sa.

nevesta_hanika_sulaj_2

Svadobný obrad v Rumunsku musí zo zákona prebehnúť na úrade. Až potom môžu viesť kroky mladomanželov do chrámu Božieho, kde sa z muža a ženy stane jedno telo, jeden duch. Súčasťou obradu je aj veľmi emotívna časť – „moment odpúšťania“. Ženích a nevesta prosia svojich rodičov o odpustenie za chyby, ktorých sa dopustili ešte pred sobášom. „Keď nevesta vyjde z kostola, rozdáva medzi svadobčanmi cukríky, starejší „meria“ vínko a starejšia ponúka zákusky. Potom mladomanželia vypustia do neba biele holuby, ktoré predstavujú lásku, čistotu a radosť,“ predstavuje ďalšie tradičné zvyky Hanika.
Svadobná veselica trvá zvyčajne do rána nasledujúceho dňa. Pred vstupom do miestnosti, v ktorej sa budú svadobčania i mladomanželský pár zabávať, musí ženích pokálať jedno drevené poleno, nevesta zase pozametať rozbitý tanier.

nevesta_hanika_sulaj_3

Počas hostiny sa spievajú rumunské ľudové piesne a hrajú aj modernejšie hity, všetko podľa chuti mladomanželov a svadobčanov. Rýchly tanec, pískanie, rezké melódie – záruka pravej rumunskej zábavy! Medzi bohatými a pestrými chodmi jedla sú i tie tradičné, napr. „sarmale“ – kapustové listy plnené mäsom a ryžou, kyslá polievka z drobov, rôzne druhy rýb a bravčové mäso s prílohou. Nesmie chýbať torta a ovocie, vrátane orechov. Pred koncom svadobnej hostiny zvyknú dať svadobčania neveste do rúk dieťa, aby sa mladomanželom čím skôr pošťastilo rozšíriť svoju rodinu o ďalších členov.

 

Po bujarej svadobnej veselici, nasleduje na tretí deň poprávka. Mladomanželia servírujú svadobčanom jedlo a tešia sa spolu s nimi zo svojho šťastia.

 

Foto: súkromný archív Haniky Sulaj

Zuzana  | 26.11.2010, 12:00

Fotogaléria

nevesta_hanika_sulaj_4nevesta_hanika_sulaj_5nevesta_hanika_sulaj_4nevesta_hanika_sulaj_5