Výslužka, recept na domáce pečivo

Ak sa chcete do svadobných príprav zapojiť osobne, možno budete mať radosť z vlastnoručne pripravených koláčikov a pečiva. Môže sa použiť na výslužku alebo ním môžete potešiť hostí na svadobnej oslave. V najsledujúcej sérii článkov vám postupne prinesieme niekoľko receptov na vynikajúce domáce pečivo.
img_3739

Aj keď je Slovensko malé, v jeho rôznych kútoch máme odlišné zvyky. Asi tradičným zvykom je odovzdať hosťom výslužku pri ich odchode zo svadobnej hostiny. U nás „na dolniakoch“ sa výslužka nosí jeden-dva dni pred svadbou, kedy najbližší príbuzní nevesty a ženícha postupne roznášajú krabicu svadobných koláčikov a zákuskov a fľašu vína pozvaným hosťom ale aj priateľom a známym, s ktorými sa chcú podeliť o radosť z tejto udalosti.

 

Veľmi rada spomínam na čas, ktorý sme u nás doma strávili pečením koláčikov určených na  svadbu môjho brata. Myslím, že sme piekli celé dva dni a bolo to dosť náročné. Aby sme všetko stihli, aby sme mali potrebné množstvo všetkých koláčikov a, samozrejme, kuchárky, resp. v tomto prípade cukrárky sa veľmi snažili, aby bol výsledok dokonalý. Okrem vynikajúcej chuti muselo predsa dielo vyzerať dokonale. Piekli sme podľa receptov, ktoré počas svojho života na Morave zozbierala kamarátka mojej mamy. Zvyčajne sa toto pečivo pečie na vianočné sviatky, ale vynikajúco sa hodí aj na svadbu, pretože je trvanlivé, veľmi jemné, krehké a chuťovo rozmanité a je vynikajúcim doplnkom k plnkovým zákuskom.

 

Začneme teda tradičným a známym receptom na „linecké“.

 

Linecké pečivo

Suroviny na cesto:

21 dkg  hladkej múky

7 dkg práškového cukru

14 dkg masla alebo Palmarinu

1 žĺtko

citrónová kôra

 

Na spájanie:

džem podľa chuti

práškový a vanilkový cukor

 

Pri príprave vám odporúčam vám použiť vykrajovačky menšej veľkosti, aby vyzerali ako milé „jednohubky“. 

 

Postup:

Maslo si pár hodín pred pečením vyložíme z chladničky, aby zmäklo. Cukor a múku preosejeme. Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto. Položíme na pomúčenú drevenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a vykrajujeme malé tvary. Potrebujeme pár – do druhého vykrojíme v strede vykrajovačkou otvor. Kladieme na nevymastený, čistý plech. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, plech vložíme do stredu. Pečivo sa nám nesmie pripáliť, malo by ostať krásne biele, preto ho sledujeme. Ihneď po upečení ho z plechu opatrne preložíme na iný povrch, aby sa na horúcom plechu už nedopekalo.

 

Po vychladnutí ich spájame džemom tak, že na spodnú časť natrieme nožom džem (môžeme použiť aj zdobičku) a vrchný diel najprv položíme hornou časťou do cukru (zmiešaného z vanilkového a práškového cukru) a potom ho priložíme na spodný diel. 

 


Ďalej odporúčame:

Ako pripraviť deťom prekvapenie z marcipánu

eva | 5.6.2013, 09:00