Detoxikujte si organizmus

Stres, nervozita, napätie, neustála vyčerpanosť, uponáhľanosť a hoci len malá dávka každodenne prijímanej nerovnováhy sa dokáže výrazne podpísať na našom zdraví. Tieto negatívne vplyvy spôsobujú nechutenstvo, poruchy trávenia, nespavosť, stratu záujmu o sex, oslabenie imunitného systému, alebo prinášajú samotné choroby. Ak práve koketujete s myšlienkou urobiť čosi pre svoje zdravie, prezradíme vám niekoľko spoľahlivých návodov ako sa úspešne pustiť do zaručenej očisty vášho organizmu.
nevesta_ovocie_001

Prečo práve vnútorná detoxikácia organizmu?

Očista organizmu nie je trendovou záležitosťou, ale spôsob ako sa odvďačiť svojmu telu. Pôst a detoxikácia síce bývajú často spájané s tradíciami rôznych kultúr, ale využívajú sa i pri liečbe pacientov trpiacich závislosťami. Kontext, v ktorom sa budeme zaoberať detoxikáciou my, sa týka predovšetkým očistenia organizmu od prebytočných toxínov, prekyslenia, prípadne ochorení.

 

Čo všetko nám škodí?

Veľkým strašiakom nielen racionálneho stravovania je jednostranný jedálny lístok ochudobnený o základné výživové látky, hektický životný štýl signalizujúci prepracovanosť a vyčerpanie, alebo znečistené prostredie, v ktorom sa neustále pohybujeme. Náš organizmus zhromažďuje množstvo nežiaducich toxínov a jedov. Jednou z ciest ako sa ich zbaviť je podrobiť sa takzvanému detoxikačnému programu.

 

nevesta_cvicenieZabudnite na fyzickú námahu, alkohol a cigarety

Keďže počas vnútornej očisty organizmu sa znižuje i váš kalorický príjem, nie je vhodné zaťažiť organizmus neprimeranou fyzickou námahou. Zvoľte si radšej nenáročnejšie telesné aktivity ako prechádzky a jogínske cvičenie, relaxačný wellness, či rôzne doplnkové procedúry. V súčasnosti sú veľmi obľúbené sauny, aromatické masáže, škótske streky, lymfodrenáže, rašelinové zábaly.

Okrem cigariet a alkoholu dajte červenú i koreninám, sladeniu, mliečnym výrobkom či mäsu a aby ste predišli dehydratácii, dodržujte počas dňa pravidelný pitný režim. Ak trpíte dlhodobými zdravotnými ťažkosťami, poruchami metabolizmu, zvýšenou hladinou glukózy v krvi – diabetes, nepúšťajte sa do detoxikačného programu bez odborného odporúčania špecialistu.

 

Ako začať? Zostavte si detoxikačný plán

Na očistnú kúru sa treba pripraviť psychicky i fyzicky. Veľmi dôležitá je vnútorná, psychická harmónia. Najoptimálnejšie je realizovať detoxikáciu v období dovolenky, voľných pracovných dní, prázdnin, kedy si dokážete nájsť pre seba dostatok času. Druhý krok spočíva v rozhodnutí, či pôjde o jednodňový detoxikačný program, pre ktorý je charakteristický úplný pôst obmedzený len na prijímanie tekutín, alebo týždenný detoxikačný program spojený s konzumáciou prírodných potravín.

Pri jednodňovej očiste pijeme najmä čistú vodu, bylinkové čaje, vodu dochutenú citrónom a čerstvé stopercentné ovocné šťavy riedené vodou. Najvýhodnejším riešením je odšťavovať si šťavy doma. Len tak získame istotu, že nejde o tekutiny dochucované sladidlami, ale sú bez obsahu farbív a konzervačných látok. Taktiež najefektívnejšie výsledky pri užívaní prírodných štiav sa dostavujú ich konzumáciou začerstva, bezprostredne po ich odšťavení.

Na týždenný detoxikačný program sa pripravujeme nákupom ovocia a zeleniny, prípadne prírodných potravín, ktoré nezaťažujú tráviaci trakt. Najčastejšie ide o ryžu, ovos, jačmeň, proso, vločky a rôzne klíčky. Ideálna je príprava miešaných šalátov z kapusty, paradajok, mrkvy, žeruchy, papriky či reďkovky. Ak vás šaláty omrzia, vyskúšajte varené ovsené vločky s hrozienkami a banánom.

V priebehu očistnej kúry sa môžu prejaviť sprievodné symptómy ako bolesti hlavy, výkyvy nálady, hnačky, nadúvanie, kožné vyrážky a samozrejmý je i hlad, ktorý však musíte prekonať a neskôr sám ustúpi. Tieto príznaky signalizujú prečisťovanie organizmu a vyplavovanie toxínov z tela. Ak by sa dostavili dlhodobejšie symptómy a nevoľnosti, okamžite navštívte lekára.

nevesta_caj

Výsledky sa čoskoro dostavia

Počas očistného programu dochádza aj k redukcii hmotnosti. No detoxikácia nie je diéta. Slúži predovšetkým na prečistenie organizmu od usadených nežiaducich látok, preto, ak plánujete radikálnejšie schudnúť, nezamieňajte si navzájom tieto dva procesy. Po dôkladnom vnútornom prečistení organizmu, keď ste o niekoľko kíl ľahšia a máte stiahnutý žalúdok, sa pomaly vraciate do starých stravovacích koľají. Či s tým súhlasíte, alebo nie, kilá sa vám čoskoro vrátia späť a obnoví sa stará hmotnosť.

Aj keď sa prehrešíte, nikdy to nevzdávajte! Aspoň ste sa pokúsili odvďačiť svojmu organizmu a k detoxikácii sa môžete vrátiť kedykoľvek. Napokon, pozitívne výsledky okúsite sami, napríklad na kvalite pleti, pevnosti nechtov, lesku vlasov, odstránení tráviacich ťažkostí, zlepšení zraku a hlavne – v prílive životnej vitality a pozitívnej energie.

Alexandra | 14.9.2010, 08:00