Zásnuby – a čo potom?

Keď sa vám blyští krásny prstienok na ruke a na malú chvíľku prestanete lietať v oblakoch, začnete uvažovať, kedy je správny čas na váš veľký deň. Už dávno sa páry nedržia motta „do roka a do dňa“ a riešia si svadbu po svojom. Ako svadobná koordinátorka zo skúsenosti viem, že svadba sa dá naplánovať za rok, ale aj za mesiac. Všetko má svoje pre i proti.
nevesta_zasnubny_prsten

Svadobné plánovanie – mesiac

Ak máte vo veciach jasno, nebazírujete na dlho vysnívanom termíne a mieste, dá sa to. Proste sa vezmete. Musíte však rátať s poriadnou dávkou stresu. V prvom rade potrebujete potvrdiť termín na matrike, prípadne v kostole, a potom vybrať zariadenie pre hostinu, ktoré je prijateľné a ešte neobsadené. Toto sú dve veci, ktoré bývajú najzložitejšie, a v prípade, že máte naponáhlo, môže sa stať, že priestory nebudú také, ako by ste si želali. Je pár vychytených zariadení, kde musíte mať rezerváciu aj dva roky dopredu (trochu šialené!). S priestormi nie je veľký problém v prípade, že ide o menšiu svadbu. Ak vás bude viac, nechajte si radšej viac času na plánovanie.

Povedzme, že máte šťastie a podarí sa vám získať termín sobáša a priestory v požadovanej kvalite. Potom to už ide hladšie. Svadobných salónov máme požehnane, aj kvetinárstva majú krásny výber, čiže všetko zariadite v reálne slušnom čase. Len ten stres. Vidím v tom však ohromnú výhodu. Ak viete, čo chcete, a máte jasnú predstavu o tom, ako má vaša svadba vyzerať, nemal by byť problém zrealizovať to. Akurát, ešte jeden problém môže nastať. Fotograf, ktorého by ste chceli, nemusí mať práve v deň D na vás čas. V zásade sa to však všetko dá zvládnuť. S dobrodružnou povahou a humorom, prípadne dobrou svadobnou koordinátorkou bude aj svadba naplánovaná za mesiac úžasne nezabudnuteľná! :)

 

Svadobné plánovanie – rok

Veľkou výhodou plánovania svadby rok vopred je to, že si môžete vyberať z termínov a priestorov a zaručene niečo vyberiete. Absolvujete menej stresových situácií, rozhodnutia vás netlačia a spokojne môžete premýšľať a obracať všetko z viacerých možných i nemožných strán. Máte čas na presondovanie trhu, obkukať všetko potrebné. Vo väčšine prípadov snúbenci plánujú svadbu polroka až rok. Jedinou nevýhodou je snáď to, že budete veľa vymýšľať. Lebo je to proste tak. Toľko času do svadby spôsobí, že si štyrikrát rozmyslíte svadobnú kyticu, lebo na internete nájdete toľko nádherných variácií, aj svadobných šiat je mnoho nádherných... Ale o tom to je. Každá z nás chce, aby bola ich svadba dokonalá a premyslená do najmenšieho detailu. Nerozhodní ľudia majú v tomto nevýhodu, pretože je predsa stále kopec času na zmenu.

 

Ak sa so svadbou neponáhľate, pokojne plánujte aj rok. Ide o váš veľký deň a o váš pocit spokojnosti. Je to predsa veľký krok, a preto všetko musí byť tip-top!

Lucia | 14.10.2010, 11:00