Hry na svadbu, 1.časť

Slovenské svadby bežne trvajú až do skorých ranných hodín. Ako zabezpečiť, aby sa na nich náhodou neobjavila nudná chvíľka? Nevesta.sk vám prináša niekoľko nápadných, jednoduchých, no zároveň veľmi efektných aktivít a hier, od ktorých sa nepochybne smiechom roztrasie celá svadobná sála!
nevesta_svadobna_zabava

S tancom má určite každý z nás vlastné skúsenosti. Niekto je profesionál, niekto má jednoducho talent a iný zase zalamuje nohami-rukami a hovorí tomu tanec. Keď sa na to pozeráme tak či onak, tanec nie je len rytmické pohybovanie sa jednotlivca, dvojice alebo skupiny ľudí do hudby, je to svojím spôsobom i skvelý prostriedok na to, aby sme sa zabavili, uvoľnili, rozhýbali náš zhrdzavený skelet, poprípade sa s niekým i zoznámili. Práve z týchto, ale aj iných dôvodov sa väčšinou tancuje aj na svadbách. Za pult zasadne pán DJ, pustí dobrú muzičku a svadobčanov vyzve niekoľkými povzbudivými slovami do tanca. Ale čo vtedy, keď sa medzi svadobčanmi nájdu aj takí, ktorí netancujú? Možno sú to starší príbuzní, ktorí už nevládzu pretancovať celú noc, a možno mládež, ktorá tancovať skrátka odmieta. hry_na_svadbu_002Radi by sa do nejakej spoločnej aktivity zapojili, ale tanec to nie je. A možno sa niektorí pozvaní len hanbia a potrebovali by sa dostať do „švungu“. Ako ich správne naladiť, poprípade ich zabaviť aj inak ako len s tancom?

 

Keď sa nevesta stane manželkou, čakajú ju rôzne povinnosti. Napríklad v kuchyni. Ženích ako manžel bude musieť taktiež všeličo opraviť, zaklincovať, pozvárať, prepíliť. V tejto hre sa svadobčania dozvedia, či sú mladomanželia na toto všetko pripravení. V aktivite Tuhé a prepílené musí nevesta ešte pred vstupom do svadobnej sály alebo reštaurácie vyšľahať bielok z vajíčka na taký tuhý, aby ho hostia nemuseli zotierať zo ženíchovej hlavy, keď nad ňou nevesta preklopí misku. Ženích zároveň za rovnaký čas musí prepíliť polienko alebo kus laty, najlepšie tupou pílkou, aby to nemal zase také jednoduché. Keď mladomanželia tieto dve úlohy splnia, môžu vstúpiť do sály. Ženích, samozrejme, prenáša nevestu cez prah dverí na rukách.

 

Svadby sa väčšinou konajú na jar alebo v lete, keď je slniečko najintenzívnejšie a najviac hreje. Koláče vtedy s radosťou menia svoj tvar, topia sa nám v ruke a my, svadobčania, sa potrebujeme v tom „hice“ osviežiť buď nejakým studeným nápojom, alebo vychladeným ovocím. Napríklad takými studenými jabĺčkami. Ak je to váš prípad, prijmite pozvanie do hry s názvom Jablká. Na tri šnúrky sa po jednom priviažu tri jablká. Tie držia traja pomocníci asi vo výške očí súťažiacich (keď pomocníci nie sú práve 2 metre vysokí, pomôžu si stoličkou). Úlohou troch súťažných dvojíc je zjesť jabĺčko čo najrýchlejšie. Prvý pár vyhráva. Ale aby to nemali také jednoduché, nemôžu si vôbec pomáhať rukami ani inými časťami tela. Súťažia jedine ústami.hry_na_svadbu_001

Nuž, žalúdok sme naplnili, energiu vypotili. Tieto dve hry boli len malou ilustráciou toho, že svadobný čas sa dá využiť naozaj rôznymi spôsobmi. Pozývam vás teda do ďalšej série hier, ktorú čoskoro nájdete v druhej časti článku Hry na svadbu.

 

Foto: 123rf, Martin Žikavský

Virgínia | 20.8.2010, 09:00