Ste zbalené do pôrodnice?

Vaše bruško už dosiahlo úctyhodných rozmerov, cítite sa čoraz nemotornejšia a dieťatko dáva o sebe poriadne znať častejšími kopancami. Pomaly, ale isto sa blíži okamih odchodu do pôrodnice. Nemali by ste preto nič nechávať na poslednú chvíľu, pôrodné bolesti sa môžu objaviť aj pred očakávaným termínom. Buďte na tento moment pripravená a zbaľte si pre seba i svoje dieťatko to najpotrebnejšie už v predstihu!
nevesta_veci_do_porodnice

Milé budúce mamičky, určite ste sa počas tehotenstva napočúvali dobrých rád o starostlivosti o bábätko, ale aj strašidelných príhod o pôrode. Je správne byť informovanou, ale určite si neberte k srdcu každé z dobre mienených odporúčaní. Počkajte na svoj okamih, zážitok, príchod drobčeka, ktorý rástol deväť mesiacov vo vašom vnútri. Aby všetko prebehlo hladko a bez problémov, musíte byť vyrovnaná, pozitívne naladená a takisto dôkladne zbalená! Čo všetko si zobrať do pôrodnice?

 

Pre mamičku:

- doklady /občiansky preukaz, sobášny list, prípadne rodný list (ak ste slobodná či rozvedená mamička), fotokópia manželovho občianskeho preukazu alebo rozsudok o rozvode manželstva, tehotenská knižka, zdravotná karta, vyplnený dotazník o mene dieťaťa/.

- oblečenie /2 nočné košele so zapínaním vpredu (umožní jednoduchšie kojenie), 2 dojčenské podprsenky, min. 5 ks nohavičiek (ak by ste zostali v pôrodnici dlhšie), župan, uterák, osuška, kúpacie šľapky, papuče, ponožky/.

- hygienické a kozmetické potreby /1 balenie prsných tampónov, 2-3 balenia pôrodníckych vložiek (nájdete v zdravotníckych potrebách), 10 ks podložiek do postele (ak Vám zostanú, zídu sa aj doma), zubná kefka, zubná pasta, hrebeň, mydlo, krém, šampón, sprchový gél, žiletky na holenie (použijete pred pôrodom), toaletný papier, hygienické vreckovky, fén/.

- lieky a iné pomôcky /lieky, ktoré užívate, masť na bradavky (kalciová masť), masť na hemoroidy (ak by vás začala po pôrode trápiť zlatá žila), odsávačka na mlieko, mobil a nabíjačka (určite budete chcieť po pôrode informovať svojich blízkych o narodení vášho drobčeka), časopisy, kniha, deka, prípadne príbor/.

 

Pre dieťatko:

- oblečenie /perinku alebo zavinovačku, 3 bavlnené košieľky (veľkosť 56 – 62), bavlnenú čiapočku a rukavičky (dajú sa kúpiť aj košieľky so všitými rukavičkami, bábätko si ich nevyzlečie), bavlnený svetrík alebo teplejší kabátik (ak sa dieťatko narodilo v zimných mesiacoch), 2 ks bavlnených dupačiek, 2-3 páry ponožiek pre bábätko/.

- hygienické, kozmetické potreby, lieky /3 bavlnené plienky, 1 balenie jednorazových plienok (najmenšia veľkosť pre novorodencov), 1 – 2 ortopedické nohavičky (Poštolkové), masť na zapareniny (rybacia masť), detské mydlo, olej po kúpaní, vatové tampóny na čistenie ušiek, hrebienok, cumlík/.

 

Každá pôrodnica vám pred pôrodom poskytne kompletný zoznam požadovaných vecí, ktoré si treba so sebou priniesť. Riaďte sa nimi a váš pobyt v zariadení pre mamičky určite prebehne bezproblémovo. Ak bude vo vašej taške niečo chýbať, ľahko poprosíte manžela alebo niekoho z rodiny, aby zabudnuté veci priniesol. Zbytočným stresom predídete, ak si tašku do pôrodnice zbalíte skôr, ideálne už v siedmom alebo ôsmom mesiaci tehotenstva!

Zuzana  | 13.8.2010, 09:00