Sladké, suché alebo polosladké?

Neviete, aké šampanské máte použiť, ak je v drinku napísané "brut"? Alebo ak má vaša priateľka rada sladké víno alebo sekt, aký nápis má na fľaši byť? Poradíme vám práve v tomto článku.
clanok_dozaz_titulka

Pre chuť sektu je rozhodujúca jeho dozáž, čiže obsah zvyškového cukru.

 

Tento sa upravuje tzv. dozážnym likérom, ktorému pripadá úloha upraviť sekt tým ktorým predstavám o chuti.

 

Toto sa deje prostredníctvom individuálne vymeraných dielov vo víne rozpusteného kryštálového cukru. Nakoniec závisí od tej ktorej konkrétnej značky, aká dozáž sa ku ktorému sektu pridá.


Predpisy EÚ o šumivých vínach rozlišujú šesť stupňov dozáže:
 
extra brut - do 6 g cukru / liter
brut - do 15 g cukru / liter
extra dry - extra suché - 12 - 20 g cukru / liter
suché (dry, sec) - 17 - 35 g cukru / liter
polosuché / polosladké (demi-sec / demi-doux)
33 - 50 g cukru / liter
sladké (doux) - nad 50 g cukru / liter

 

No a ktorú chuť obľubujete vy? Povedzte nám o tom! 

 

A nezabudnite - s Hubertom práve teraz súťažíme o skvelé ceny! Máte chuť s nami súťažiť? Pozývame vás, pridajte sa!

 

Na zdravie!

 


Zdroj a foto: hubertsekt.sk

nevesta.sk | 5.7.2011, 11:00