Ako kontúrovať pleť alebo: Je oválny typ tváre dokonalý?

Je veľa rôznych typov tváre, môžete ju mať okrúhlu, hruškovitú, srdcovitú, hranatú, podlhovastú, trojuholníkovú či oválnu. To, že práve vy máte iný typ tváre ako ovál, je však vaša jedinečnosť. Takže nezúfajte, že nie ste dokonalé, práve naopak! A preto sa líčte inak ako ostatné.
nevesta_primer_001

nevesta_kontury_001Práve oválna tvár sa považuje za dokonalú. Možno je to tým, že pôsobí najsymetrickejšie, skoro všetko sa jej hodí, takže sa na nej ľahšie experimentujte, nemusíte ju kontúrovať (či modelovať). Širšia je v oblasti líc a smerom k čelu aj brade sa zužuje. Je viac spôsobov, ako upraviť tvár tak, aby vynikli črty, ktoré sú potlačené, a ustúpili tie, ktoré viac vyčnievajú či sú výraznejšie.
Mejkapom – po nanesení vášho odtieňu mejkapu môžete na výraznejšie miesta, ktoré chcete potlačiť do úzadia, vklepať prstami dostratena o odtieň až dva tmavší mejkap alebo korektor. Miesta, ktoré chcete, aby vynikli môžete osviežiť svetlejším korektorom. Až následne nanesiete kompaktný alebo transparentný púder.
Púdrom – po nanesení mejkapu a púdru (kompaktného či transparentného) môžete napríklad bronzerom prepudrovať miesta, ktoré chcete potlačiť a rozjasňovačom zosvetliť tie, ktoré majú byť výraznejšie.

nevesta_kontury_002Okrúhly typ tváre - ak ste majiteľkou tohto typu, tak je vaša tvár plnšia, širšia a so zaoblenou bradou, dĺžka a šírka tváre môže byť skoro rovnaká. Nezabúdajte, vaša výhoda je v tom, že si tvár dlhšie zachová mladistvý vzhľad. Aby ste pritiahli pozornosť na stred tváre, zosvetlite stred čela, oblasť pod očami (po lícne kosti) a bradu. Naopak lícne kosti, spánky, sánku a oblasť po bokoch čela pri raste vlasov zvýraznite tmavším odtieňom  mejkapu, púdru či bronzera.

nevesta_kontury_003Podlhovastá tvár sa vyznačuje vysokými lícnymi kosťami, ostrejšou a špicatou bradou a výrazným čelom. Pri tomto type tváre sa vyhnite rozjasňovaniu svetlejšou farbou, aby ste ju naopak zbytočne ešte viac nezvýraznili. Vhodné je prejsť bradu púdrom po celej šírke a tým ju opticky skrátite. Nemusíte šetriť ani líčkami a jabĺčka líc pekne zvýrazniť lícenkou.
nevesta_kontury_004
Hranatá tvár má širšie čelo, líca i sánku. Aby ste pri nej pritiahli pozornosť k stredu tváre, zosvetlite stred čela, oblasť pod očami a špičku brady. Stmaviť by ste mali spánky a líniu rastu vlasov po bokoch čela, ako aj sánku. Taktiež nezabudnite pridať farbu líčkam, a tým odpútať pozornosť od ostrejších čŕt.

nevesta_kontury_005Širšie čelo a smerom dolu sa zužujúca tvár až k špicatejšej brade je srdcovitý typ tváre (môže mať až tvar trojuholníka – vtedy hovoríme o trojuholníkovej tvári). Opäť je potrebné zosvetliť stred čela, plochy pod očami a bradu, aby sa pritiahol pohľad k stredu tváre. Spánky a oblasť rastu vlasov po kraji čela poprášte tmavším púdrom, aby sa zjemnili. Ak tvár pôsobí skôr ako obrátený trojuholník, postupujte naopak, zosvetlite celé čelo a tmavší odtieň použite na sánku.

Menej je niekedy viac, preto ak ste doteraz kontúrovanie neskúšali, radšej opatrne. Je to hra tieňov, no nebojte sa zmeny k lepšiemu a veselo do toho!

 

Publikované 28. 7. 2012


Foto: hairstyles.virtual-hairstyles.com,
Monkey Business - Fotolia.com

Boris | 2.7.2013, 10:00