Svadba na slovenský spôsob

Ženích si môže v deň svadby vybrať nevestu hneď spomedzi niekoľkých žien. Pri voľbe tej správnej budúcej manželky sa nesmie pomýliť, inak sa môže stať, že „vyfasuje“ aj vlastnú svokru.
vlajka_slovensko

Pýtanie nevesty patrí k tradičným zvykom pri odobierke mladého dievčaťa od rodičov. Krásnych svadobných obyčají však môžeme nájsť na Slovensku omnoho viac. Náš malý štát má veľa krajov, miest a dedín, v ktorých ľudia uctievajú tradície. Slovenská svadba býva zmesou moderných trendov a ľudových zvyklostí. Nevesta v drahých bielych šatách, extravagantná kvetinová výzdoba, luxusná limuzína, stovky hostí či vyberané delikatesy. Aj tak môže vyzerať slovenská svadba. Okrem toho by mala mať nevesta na sebe niečo nové, staré, modré a požičané. Takisto musia mladomanželia absolvovať redový tanec, pozbierať čriepky šťastia či stať sa po polnoci pravým gazdom a gazdinou. Nádherné tradície, zachované symboly minulosti, môžete zažiť iba na slovenskej svadbe.

Pred odobierkou od rodičov musí nevesta svojmu vyvolenému pripnúť na hruď svadobné pierko. 

Po pytačkách nastupujú spolu do auta vyzdobeného najčastejšie kyticou alebo bábikou. Priebeh svadby synchronizuje starejší. Dohliada na dodržiavanie zvykov, ovláda slovenské obyčaje i ľudové piesne. Sprevádza svadobčanov a budúcich manželov do kostola aj na svadobnú veselicu.

Polievka je málo slaná, nevesta je nebozkaná...,“ týmito slovami vyzývajú svadobčania zaľúbencov, aby manželským bozkom „posolili“ polievku. Ešte pred oficiálnym začiatkom svadobnej hostiny však musí ženích preniesť svoju vyvolenú cez prah. Tento zvyk patrí medzi najstaršie na Slovensku. Má zabezpečiť ochranu nevesty pred zlými silami a duchmi.

Slovenská svadba trvá obvykle 12 až 14 hodín.

Od príchodu do kostola až po koniec svadobnej veselice sú dodržiavané určité tradície a obyčaje. Staré známe „Iný kraj, iný mrav,“ platí aj v tomto prípade. Každý región v krajine pod Tatrami dodržiava rozličné svadobné zvyky. Korene nepustia, hlavne keď ide o svadbu.

Napríklad v okolí Prievidze musí ženích večer pred svadbou prísť do príbytku budúcej nevesty a odniesť periny do ich spoločného bývania. Na východnom Slovensku zase mládež ohlasuje zásnuby v dedine hlasným zvonením a pochodom. Nakoniec sa zastavia pri domovoch snúbencov, kde sú obdarovaní pálenkou aj koláčmi.

 

V budúcnosti sa budeme slovenským zvykom venovať podrobnejšie. Ak však poznáte aj vy netradičné svadobné obyčaje, neváhajte a podeľte sa o ne s nami!

Zuzana  | 25.3.2010, 10:00