Bojujte proti módnym prehreškom

Poznáte to, niekedy trávite pred zrkadlom celé hodiny a pokúšate sa nájsť a zladiť tie najideálnejšie módne kombinácie, pričom sa snažíte dosiahnuť istú mieru elegancie, nápaditosti a jedinečnosti. Keďže odpoveď na otázku dámskeho vkusu je vysoko subjektívna, často sa nám podarí prekročiť konvenčné hranice tolerovaného a podľahnúť módnym prehreškom. Absolvujte teda náš malý rýchlokurz elegancie, v ktorom vás naučíme vychytať najčastejšie módne prešľapy.
nevesta_modne_prehresky

Sebavedomie, osobnosť a celkový dojem
Vraví sa, že šaty robia človeka, no nie je to úplne tak. Starý výrok síce hlása, že každý, kto sa nahodí, môže vyzerať vzhľadne a  príťažlivo. No bez zdravého sebavedomia, charizmy a vyžarovania budete len sivá myš a jednoducho neobstojíte. Známy slovenský vizážista, pôsobiaci striedavo na Slovensku a v zámorí, nedávno v jednej relácii odpovedal na otázku, aký je rozdiel medzi Slovenkami a Američankami. Síce potvrdil, že slovenské ženy patria medzi najkrajšie na svete, avšak v zdravom sebavedomí a schopnosti „predať sa“ ešte stále zaostávajú, napríklad medzi priebojnejšími Američankami. A to je veľká škoda, pretože toto ochudobnenie znižuje celkový kredit každej osobnosti.

 

nevesta_modne_prehresky_madonna„Menej je niekedy viac“
Ak sa aspoň čiastočne riadite týmto starým dobrým pravidlom, v našom rýchlokurze máte vyhraté a ste na najlepšej ceste nestať sa módnymi puritánkami. Často je veľmi ťažké odhadnúť tú správnu mieru a koncentráciu doplnkov, textilu a v neposlednom rade i líčenia. Čo sa týka zladenia farby vašich odevov, nemusíte byť práve otrokom módnych trendov, aby ste vedeli, že platí nepísané decentné pravidlo kombinácie maximálne troch farieb. Veľký pozor treba dávať i na módne doplnky, ktoré by spolu mali ladiť a nemalo by ich byť príliš veľa. Ak to s bižutériou preženiete, nevynikne jej jedinečnosť a hrozí, že si vás pomýlia so stojanom na doplnky, či účastníčkou cirkusového predstavenia. V líčení treba opäť vopred stanoviť, ktoré línie chceme zvýrazniť. Dáme vyniknúť mačacím očiam alebo zmyselným perám? Oboje by bolo prehnané.

Mimochodom, spoznali ste na fotografii popovú kráľovnú Madonnu a jej dcéru Lourdes?

 

nevesta_modne_prehresky_katy_perryPásiky, bodky a káro: katastrofa
Ak sa vám už podarilo obliecť do pruhovaného trička s károvanou sukňou, nikdy viac to neskúšajte. V tejto kombinácii sa síce môžete cítiť pohodlne, no odložte si ju radšej na prácu v záhrade v nadmorskej výške 750 metrov nad morom. Do spoločnosti a zamestnania, kde chcete urobiť dojem, takéto oblečenie rozhodne nepatrí. Ak nejde o vzorkovanú súpravu, kde je na prvý pohľad jasné, že geometrické útvary na vašom textile nekorešpondujú, odporúčame zladiť jednu časť odevu jednofarebnú, bez efektov, a hlavne nemiešať!

Z týchto rád by sa mohla učiť najmä majsterka kostýmov Katy Perry...

 

Buď zlato, alebo striebro, nie oboje
Tejto základnej chyby sa dopúšťa väčšina z nás. Najväčšiu výhodu majú typy preferujúce čisto zlato alebo striebro, ktorým nehrozí „miešanie“. Účelom bižutérie nie je poukázať na majetnosť nositeľa a navešať na seba všetky šperky, ktoré doma nájdete, teda aspoň pokiaľ si nechcete vyslúžiť prezývku "malomestské pojazdné zlatníctvo". Prsteňu je vyhradené miesto na prstenníku ľavej, prípade pravej ruky. V stredoveku sa nosil dokonca ako prívesok na krku alebo malíčku, ale tento trend je už prekonaný.

Ak nechcete riskovať, že kvôli šperkom prídete o ruku, zvoľte radšej menej náramkov než Janet Jackson.

nevesta_modne_prehresky_janet_jackson


Nezhodný lak na nechtoch

Vybrať ten správny odtieň laku na nechty podriadený spoločenskému podujatiu by nemalo robiť problémy. Tie však nastávajú, ak dáma pôsobí „nekompatibilne“ a hoci na nechtoch rúk sa jej vyníma červený lak, z otvorených topánok bije do očí výrazný modrý lak nechtov na nohách, s ktorým ešte včera pobehovala po pláži a zabudla ho zjednotiť s farbou na rukách.

nevesta_modne_prehresky_katie_holmes

 

Transparentné ramienka či vytŕčajúca podprsenka
Priehľadné ramienka boli zostrojené ako pomocný doplnok na zachytenie nemotornej podprsenky a tiež ako tá schodnejšia alternatíva pred vytŕčajúcimi textilnými ramienkami. Asi vás nepotešíme, ale jedno aj druhé zo spomínaných riešení pôsobí lacno, až vulgárne. Transparentné ramienka (pokiaľ nie ste tínedžerka) a nevkusne vytŕčajúcu podprsenku (pokiaľ nie ste dračicou na párty s úmyslom niekoho zbaliť) teda určite vynechajte.

Nie práve vhodný outfit, v ktorom vystavila na obdiv svoju podprsenku, zvolila inak striedma Katie Holmes.

 

Vychytávky z praxe na záver
Nikdy nemiešajte štýly. Tak ako k elegantnému ležérnemu kostýmu sa nehodí športová kabelka, nepasuje spoločenská kabelka k športovému odevu. Nemusíte byť otrokom a priaznivcom jediného štýlu, ktorému sa ortodoxne zasvätíte. Buďte rôznorodé, nápadité a in. Ak vám vážnosť a formálne predpisy v zamestnaní zmeny štýlu neumožňujú, využite ich aspoň vo svojom voľnom čase. Vaše okolie určite milo prekvapí premena vážnej kostýmovej bankovej pracovníčky na úsmevnú rebelku v džínsoch a napasovanom tričku.

 

Naberte odvahu a motiváciu a nebojte sa popustiť uzdu fantázie, ktorej sa medze rozhodne nekladú!

 

Foto: 123rf, Pacific Coast News Online, WENN

Alexandra | 19.8.2010, 08:30 | Bratislava