„Láska je najkrajší mantinel!“

Keď má na mieru ušiť svadobné šaty, chce vidieť samotnú nevestu, vedieť ročné obdobie a miesto svadby. Od týchto troch vecí sa odvíja všetko. Aj oblek ženícha, svadobná kytica či výzdoba. Róbert Bartolen je totiž nielen módny návrhár, ale aj florista.
nevesta_bartolen_kytica_004

Farba svadobných šiat
Čo sa týka farby, na scénu sa vracia biela. Naopak krémová, maslová, odlesky striebornej a zlatej sa vytrácajú. Ak však chcú nevesty staviť na netradičnú farbu, odporúčam slonovinovú alebo farbu perly,“ hovorí Róbert. nevesta_bartolen_saty_1Podľa neho sa takisto na svadby nehodia šaty s odleskom, maximálne tak perleťový odlesk.

Strihy svadobných šiat a materiály
Strihy a materiály šiat sa odlišujú najmä v závislosti od ročného obdobia. Momentálne letia viac úzke šaty, cez zimu zase veľa kožušiny. „Korzety sa pomaly zo svadobných šiat vytrácajú. Ja ich síce používam, ale schovávam ich do šiat, takže ich nevidno,“ povedal Bartolen. Ak by ste chceli pôsobiť vyššie a štíhlejšie, pomôžu vám asymetrické tvary, šaty s jedným rukávom, na jedno rameno, výstrihy, rázporky... „Často sa mi stáva, že má nevesta netradičné proporcie ako väčšie poprsie a úzky driek, vtedy pomôže šerpa, alebo asymetria,“ hovorí zo skúseností Róbert.
Z materiálov Róbert Bartolen najradšej používa mušelíny a šifóny. Takisto veľa čipky a perál.

„Popolnočné“ šaty
Šaty, do ktorých sa nevesta prezlečie po polnoci, by mali byť pohodlné, ale nie nenápadné. Nevesta by predsa mala vyniknúť aj po prezlečení. „Ak sú napríklad svadobné šaty z mušelínu, popolnočné šaty sa snažím urobiť pevnejšie. Naopak, ak sú ťažké, barokové, urobím niečo ľahké, mušelínové,“ povedal Róbert. Farba popolnočných šiat môže byť takisto prispôsobená výzdobe. Netradične, ale pekne vyzerajú napríklad jablkovozelené šaty v kombinácii s fialovou svadobnou výzdobou.

nevesta_bartolen_saty_oblekOblek ženícha
Zo ženíchovho oblečenia prispôsobujeme neveste minimálne košeľu, kravatu a vestu,“ hovorí Róbert. Módny návrhár však vie pre ženícha vytvoriť aj celý oblek.

Šaty družičiek
Družičky by v prvom rade nemali vyniknúť samostatne, sú skôr ozdobou svadby a práve nevesta by mala vyniknúť popri nich. „Raz som pracoval na svadbe, kde mali družičky čierne šaty. Niekto si môže povedať, že sa to na svadbu nehodí, na ruku som im však dal fialové orchidey a veľmi pekne sa zvýraznila krása družičiek,“ spomína si Bartolen. Zaujímavo a nápadito môžu vyzerať aj družičky oblečené vo farbách nevestinej svadobnej kytice.

Svadobné kytice (ukážky v galérii!)
Kytice sa prispôsobujú hlavne svadobným šatám. Ak sú šaty výrazné a zložité, kytica by mala byť čo najjednoduchšia. Naopak, ak sú šaty jednoduchšie, kytica môže byť veľká a výrazná. Cez letné mesiace prevládajú naturálne kvety ako konvalinky, tulipány, pivonky alebo takzvané švédske svadobné kytice z lúčnych kvetov. V poslednej dobe sa dostávajú do svadobných kytíc aj nezábudky. Ich jemne modrá farba sa hodí najmä červenovláskam. Na jeseň a cez zimu sú vhodné ruže, ľalie a orchidey. „Ak mi nevesta povie, že chce mať v decembri svadobnú kyticu zo slnečníc, tak to je „prúser“, takú zákazku by som nevzal. Vždy hovorím aj nevestám: neviete, kto sa Vám narodí. Ak budete mať dieťa s umeleckým cítením, ktoré sa bude chcieť prezentovať pred verejnosťou, a na Vašej svadobnej fotografii budete v zasneženom prostredí stáť so slnečnicami v rukách - to je hotová pohroma!“ komentuje s úsmevom Róbert.
nevesta_bartolen_kytica_005
„Svadba nie je o šokovaní, človek by mal skôr prísť k harmónii. Aj klasikou sa dá šokovať. Všetko je o ženskej kráse, aj na päťdesiatničke sa dá nájsť veľký sexappeal. Robil som už šaty pre 54-ročnú klientku. Vždy sa snažím nájsť nejaký mantinel, na ktorom môžem stavať. A láska je ten najkrajší mantinel,“ ukončuje Bartolen.

 

Foto: súkromný archív Róberta Bartolena

Lenka  | 29.9.2010, 11:00

Fotogaléria

nevesta_bartolen_kytica_001nevesta_bartolen_kytica_002nevesta_bartolen_kytica_003nevesta_bartolen_kytica_001nevesta_bartolen_kytica_002nevesta_bartolen_kytica_003nevesta_bartolen_kytica_001nevesta_bartolen_kytica_002nevesta_bartolen_kytica_003