Farebná typológia alebo ako si vybrať správne odtiene

Možno so mnou bude niekto vo farebnej typológii po prečítané tohto článku nesúhlasiť. Ale doba ide vpred. Je benevolentnejšia v tom, aké farby si ľudia pre seba vyberú, do akých sa oblečú, akými sa nalíčia, a tak to má byť. Každý v tom, v čom sa dobre cíti. Ale predsa s citom. Verím, že každej osobe sa hodí každá farba – rozdiel je len v tom, či je tá farba v studenom alebo teplom odtieni. V minulosti sa typológia presadzovala hlavne podľa štyroch ročných období – jar, leto, jeseň a zima.
boris_stlpcek_1

Pre mňa ako vizážistu je dosť ťažké určiť podľa základných znakov „týchto období“, kto je aký typ a prečo by mal zvoliť tú či onú farbu.
Prečo? Každá druhá žena dobrovoľne mení svoj prirodzený vzhľad. Najčastejšie sú to vlasy, farbené vlasy vás dokážu úplne zmeniť. Nie každá žena si totiž vyberá odtieň vhodný k svojmu typu. Ďalším faktorom je napríklad odtieň pleti, tu taktiež často experimentujete, či už je to solárium, samoopaľovacie prípravky, prípravky na zosvetlenie pleti (napríklad bielenie pieh).
Po mnohých rokoch som stretol známu, ktorú som vôbec nespoznal. Z jemnej blondínky s polodlhými vlasmi so svetlou pleťou a orieškovými očami sa stala opálená čiernovláska s predĺženými vlasmi s modrými očami (farebné šošovky robia divy). Keby som ju nepoznal v minulosti, hodnotil by som ju úplne inak typovo v dnešnej dobe.

 

boris_stlpcek_2


Možno ani pre vás nie je ľahké orientovať sa v tom, aké farby vám pristanú. Jedna kozmetická značka rozoznáva asi osem typov pokožky, potom je tu už spomínané delenie podľa ročných období, ale je viac spôsobov.
Najprv si však povedzme, ako rozumieť slovám tón a podtón pokožky či pleti.
Pod tónom pleti rozumieme odtieň pleti, či je svetlá, stredne tmavá, tmavá... Keď sa však rozprávame o tom, či je niekto studený alebo teplý typ, hovoríme o podtóne jeho pleti. A práve vďaka tomuto zisteniu si ľahšie zvolíte farebnosť vhodnú pre vás, či už v líčení alebo oblečení.

 

boris_stlpcek_3

 

Je niekoľko spôsobov ako prídete najlepšie na to, či máte studený alebo teplý podtón pleti.
1. Šperky – zlatými a striebornými šperkami viete vhodne odhadnúť svoj tón pleti. Ak vám pristane zlato, tak máte teplý tón, ak striebro, tak studený. Keď vám pristane aj zlato, aj striebro, tak ste niekde medzi a máte to jednoduchšie, môžete si vyberať z teplejších aj chladnejších odtieňov.
2. Alobal – možno nájdete doma strieborný alobal a kúsok zlatého papiera, napríklad z balenia čokolády. Choďte k oknu či na balkón, kde je najviac denného svetla. Priložte si k ľavej aj pravej polovici tváre zlatý a strieborný alobal. Odraz slnka na vašu pleť vám ukáže, či máte teplý alebo studený podtón. Ak bude odraz zo striebornej na vašej pleti pôsobiť zašedlo, tak máte teplý podtón, ak sa odtieň pleti príliš nezmení, tak studený. A naopak. Keď bude odraz zlatej neprirodzene žltý na vašej pleti, budete mať skôr studený podtón, ak bude zlatá pôsobiť nenápadne, tak teplý.

 

 

boris_stlpcek_5

Paleta teplých tónov


3. Biele oblečenie – vyskúšajte si dva odtiene bielej. Prvá je snehobiela a druhá šedobiela. Ak sa vám hodí viac snehobiela máte studený podtón pleti, ak šedo-biela, máte teplý podtón.
4. Žily – ak si pozriete žily na svojom predlaktí na dennom svetle, môžu mať dva odtiene. Keď sú vaše v olivovej farbe, ste teplý typ, keď sú modrasté, tak ste studený typ.

 

boris_stlpcek_4

Paleta studených tónov


Ak ste po vyskúšaní niektorých z týchto metód zistili, že sa vám hodia aj teplé, aj studené farby, tak je to pre vás výhra, ste neutrálny typ. Môžete skúšať a experimentovať vo farbách, koľko len chcete. Neznamená to samozrejme, že keď máte teplý podtón pleti, že sa vám nebudú hodiť farby zo škály studených farieb, len nemusia pôsobiť tak prirodzene, a keď sa zle nanesú a skombinujú, viac si uškodíte.
Stále si nie ste istá, čo vám pristane? Tak si nabudúce povieme niečo o farebnosti podľa ročných období.

 

Foto: internet

Boris Bordács | 3.6.2011, 10:00