Pripime si na zdravie novomanželov

Živió, živió, živió... Slová, ktoré väčšinou naznačia koniec prípitku a zároveň začiatok odviazanej slovenskej zábavy. Dostali ste za úlohu pripraviť dokonalý svadobný prípitok, ktorý bude ešte pár dní po svadbe rezonovať v hlave každého svadobčana? Neexistuje návod, ktorý by vám zaručil dokonalý efekt, nevesta.sk vám však poradí, ako prejav zdokonaliť po vizuálnej a kompozičnej stránke, či kedy a do akej miery je vhodné staviť na humorné podanie.
svadobny_pripitok

Svadobný prípitok je neodmysliteľnou súčasťou svadobnej hostiny, ktorý má za úlohu odštartovať nezabudnuteľnú oslavu. Poverenie na prípravu prípitku dostáva najčastejšie svedok alebo starejší, samozrejme, ak máme osobu poverenú touto rolou. Svadobný prípitok si vyžaduje dokonalú prípravu. Jeho vyhotovenie sa nesmie podceniť, pretože prejav je časť svadobnej hostiny, ktorá, ak je dokonale premyslená a prepracovaná, sa najviac vryje do pamäte hostí, no v prvom rade novomanželov.

Požiadavka na prípravu a prednes prípitku sa neodmieta. Ak ste dostali podobnú výzvu, znamená to, že vás nevesta i ženích považujú za blízku osobu, ktorá ich pozná, a majú vo vás istotu, že výsledok vašej práce bude mať bombastický efekt. Pokiaľ ste prijali poverenie na prednes svadobného prípitku, začnite na ňom pracovať aspoň mesiac pred veľkým dňom. Je to ideálny čas na zhrnutie všetkých myšlienok, dostatočný priestor pre otvorenie brány vašej kreativity a v neposlednom rade trebárs i na korekciu treťou osobou.

 

svadobny_pripitok1

Samotný obsah prejavu

Brnknúť na city alebo staviť na humorné podanie? Je len na vás, ktorý spôsob je vám bližší. Najlepšia by bola obmena oboch typov. Jedno si však zapamätajte, nesnažte sa byť nasilu vtipní, nebodaj emocionálni.

Ak sa teda rozhodnete pre kombináciu, stavte na žartovný úvod. Úvod musí upútať, musíte si získať pozornosť veľkej masy ľudí. Pripravte si vtip o novomanželoch, veselú príhodu s nevestou alebo ženíchom, opíšte priebeh ich zoznámenia, hlavne privábte čo najviac poslucháčov. Po počiatočnom vstupe sa poďakujte za pozvanie a pohostenie.

Po humornom začiatku môže nasledovať štipka sentimentu. Nemusíte sa striktne držať klišéovitých fráz, buďte originálni. Snažte sa jemne načrtnúť ich spoločnú budúcnosť, zdôraznite vlastnosti, ktoré jeden na druhom milujú, presvedčte ich, že sa rozhodli správne a vy ich budete na spoločnej ceste životom plne podporovať. Pokúste sa o nejaké rady do manželstva, ktoré by im v budúcnosti pomohli. Alebo im vytvorte „desatoro“ ako ušité na ich vzťah, povahy a temperament. Nemusíte sa prihovárať len neveste a ženíchovi, oslovte aj rodičov a príbuzných. Prejav ukončite záverom, v ktorom zhrniete vaše prianie pre mladomanželov alebo im vyslovíte požehnanie. A ako posledné pozdvihnite poháre a pripite si na zdravie a lásku novomanželov.

 

Pamätajte si

Svadobný prípitok sa začína vaším predstavením. Ak ste príbuzní zo strany ženícha, nemusia vás poznať nevestini hostia a opačne. Nasledujú oslovenia, ktoré radíme podľa dôležitosti. V tomto prípade oslovíte najprv novomanželov, potom ich rodičov a ostatných. Ak sa vám zdá, že vám nevenujú dostatočnú pozornosť, na úvod im oznámte, že by ste radi venovali pár slov neveste a ženíchovi. V žiadnom prípade sa nesnažte s vaším príhovorom a príhodami niekoho zosmiešniť. Šetrite príhodami, ktoré by evokovali nepríjemné zážitky, nebodaj staré lásky. Prípitok musí byť rovnocenne venovaný obom partnerom. Ak ste blízkou osobou len jednej strany, snažte sa získať dostatok informácií aj o druhej polovičke. Nezabúdajte na staršie osoby, ktoré rovnako ako ostatní nechcú byť ukrátené o váš krásny prejav. Často im v tom bránia problémy so sluchom. Ak sa svadobná hostina koná vo väčšej sále, kde sa váš hlas stráca, zadovážte si mikrofón a zaručene si vás vychutnajú všetci zúčastnení.

 

svadobny_pripitok2

 

Predajte sa dokonalým prednesom

Spravidla sa na podobnú úlohu oslovia osoby, ktoré sú typické svojím bezprostredným a sebavedomým prejavom. Ale čo v situácii, keď vám táto rola nie je blízka? Ako sa s ňou stotožniť a neutiecť spred očí svadobčanov?

Dôležité je, aby ste si vytvorili prípitok, ktorý bude zaváňať vašou osobnosťou. Vložte do neho kúsok zo seba. Ak budete písať zo srdca, neprekvapí vás ani prípadná improvizácia. Prejav si pripravte v dostatočnom predstihu a trénujte jeho prednes. Postavte sa pred zrkadlo alebo si zavolajte menšie publikum. Nebráňte sa kritike a nechajte si poradiť. Vo svadobný deň musíte pôsobiť sebavedomím dojmom. Nezabudnite, že slávnostný prejav si vyžaduje hlavne očný kontakt, čo vylučuje, aby ste celý prejav čítali. Samozrejme, môžete mať pri sebe kontrolné poznámky, ktoré vám dodajú istotu, ale šetrite pohľadom do papierov. Podstatnou súčasťou slávnostných prejavov je doplnenie verbálnej komunikácie neverbálnou. Nezabudnite na mimiku, gestá, postoj tela. Hovorte hlasno a zreteľne. Zvoľte pomalé tempo, aby hostia mohli hltať a vychutnávať si každé jedno slovíčko.

 

svadobny_pripitok3

 

Ak nedokážete prísť na originálny námet, využite internet a inšpirujte sa. Nechajte si poradiť treťou osobou. Hlavne sa snažte o dokonalosť. Bude vás totiž počúvať a sledovať nejeden zvedavý hosť, a to si vyžaduje stopercentnú pripravenosť z vašej strany.

 

Najkrajšie prejavy sa píšu srdcom. Takto pripravený príhovor vám zaručí perfektný výsledok a vaše slová sa budú ešte dlho vynárať v pamätiach zúčastnených. Nesklamte novomanželov, spoliehajú sa na vás. Veď prečo by poverili práve vás? Pustite sa do písania a svadobnú hostinu odštartujte bezchybným prípitkom.

 

Foto: internet


Publikované 23. 6. 2011

Sabína  | 8.9.2013, 08:45