Najkrajšie miesta na svadobné fotenie

Predpokladom krásnych a originálnych svadobných fotografií nie je nájsť len toho správneho fotografa, ale aj to správne miesto. Také, ktoré vás zasiahne svojou atmosférou, no zároveň ostane vo vedľajšej úlohe a nesebecky vás nechá vyniknúť a zažiariť. Svadobná fotografia tak bude najmä o kráse vzájomného vzťahu a čarovné prostredie vítaným bonusom.
najkrajsie_miesta_na_fotenie_11

Hrady, zámky, kaštiele

Miesta, kde bývali princezné, grófky či šľachtičné sa so svadobnými fotografiami spájajú odnepamäti. Každá nevesta v krásnych šatách je typom novodobej princeznej a tak niet divu, že sa podobné miesta stále tešia značnej obľube u mnohých dievčat a žien.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_17

 

...podobne ako aj ich interiéry:

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_21

 

A rovnako čarovné sú aj samotné hradby, či ich zrúcaniny:

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_19

 

Voda vo všetkých podobách

Tečúca, padajúca, pokojná, rozbúrená... Voda je kúzelná a fotografie v jej prítomnosti majú zvláštnu energiu. Jej atmosfére podľahol aj Miroslav Vretenár a stala sa jedným z jeho najobľúbenejších exteriérov pri fotení svadobných portrétov. „Raz som neveste pochválil jej nádhernú úplne pehavú tvár a ona mi na to povedala, koľko sa v živote pre tie pehy naplakala," hovorí Miroslav, „a tak sme jej nedostatok povýšil na prednosť. Vzal som ich k vodnej hladine Liptovskej Mary, kde úžasne kontrastovali a vznikli krásne fotografie."

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_1

 

Parky a záhrady

Voňa čerstvo pokosenej trávy a kvetov od výmyslu sveta navodí romantickú atmosféru. Popínavé ruže, staré lavičky, hojdačka visiaca na starej vŕbe... a zasnívaný pohľad ženy, ktorá našla muža svojho srdca.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_2

 

Mesto a jeho podoby

Nielen staré uličky a zašité kaviarničky sú zaujímavým tipom na svadobné fotografie. Božena Hvizdošová hovorí, že dnes sa čoraz častejsie stretáva aj s požiadavkami fotografovať mladý pár v nákupných centrách či v preplnených uliciach miest.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_13

 

Aj okolie a interiéry hotelov, v ktorých sa koná svadobná hostina, ponúkajú rôzne zákutia na zaujímavé fotografie. Navyše ušetríte čas, ktorý by ste strávili cestovaním na iné miesta.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_14

 

Vidiek a jeho podoby

Vidiecke prostredie so všetkými atribútmi láka mladý pár na nafotenie vtipných fingovaných situácií, v ktorých pracujú s tými najrozličnejšími nástrojmi. Nevesta v snehobielych šatách obrábajúc pôdu, ženích v dokonalom obleku kosiac trávu - žiadne fajnovky :). Zábava je zaručená.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_8

 

Skanzeny, múzeá starých dedín, rozkošné učupené dreveničky... a pivo v ruke. Nakonie prečo nie? Ťažký život na dedine si zaslúži orosenú odmenu. Aj takto môžu vyzerať svadobné fotografie moderných neviest a ženíchov.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_5

 

Netradičné miesta

Väčšina opýtaných fotografov a stále viac mladomanželov dáva prednosť netradičným miestam.  Braňo Herchl to zdôvodňuje takto: „Preferujem netradičné, nekonvenčné miesta ako paradox toho krásneho, nastylovaného - v tomto prípade nevesty a ženícha. A totálny kontrast medzi tým krásnym upraveným a miestom, kde je uz čas trošku pozastavený."

najkrajsie_miesta_na_fotenie_12

 

Staré cintoríny, ošarpané sklady a ďalšie miesta, z ktorých dýcha minulosť, naozaj ponúkajú úžasné možnosti, ako zvýrazniť to nežné, romantické, rozprávkové, dokonalé... svadobné.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_10

 

Rovnakú službu vám urobia aj historické predmety, stroje, automobily a čím sú viac poznačené zubom času, tým lepšie.

  

najkrajsie_miesta_na_fotenie_7

 

Niekedy stačí naozaj málo a na prvý pohľad nenápadný exteriér sa v sekunde zmení na miesto, ktoré prekypuje charizmou a umocňuje atmosféru svadobných fotogtafií.

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_15

 

Pre každý pár je iné miesto tým pravým. Ján Čechovský sa preto napríklad vyhýba miestam, na ktorých už niekedy fotil a pri výbere nových vsádza na intuíciu a momentálnu náladu nevesty a ženícha. „Zdá sa mi celkom prirodzené, že sa občas fotia portréty aj doma na dvore, " hovorí, „a ak si mladomanželia niečo vyberú, väčšinou je to pre nich miesto s príjemnými spomienkami."

Aj Božena Hvizdošová potvrdzuje, že dnešní svadobní fotografi odmietajú stereotypné zobrazovanie a rovnaké exteriéry: „Prispôsobujem miesto akoby povahe konkrétneho páru a ich predstave o svadobných fotografiách."

 

najkrajsie_miesta_na_fotenie_16

 

A to je najdôležitešie - aby ste sa vy na danom mieste cítili dobre. A pokojne to môže byť aj doma v záhrade, či pred kostolom, v ktorom vám váš vyvolený sľúbil večnú lásku a vernosť.

 

Foto:  Ján Čechovský, Braňo Herchl, Božena Hvizdošová, Petra Laurová, Gabriel Szakál, Miroslav Vretenár, internet


Publikované 17. 6. 2011

 

Zuzi  | 6.10.2013, 08:00